Dlaczego warto każdego dnia jeść garść orzechów włoskich? Nowe ustalenia naukowców

Dlaczego warto każdego dnia jeść garść orzechów włoskich? Nowe ustalenia naukowców

Dodano: 
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie Źródło: Pexels
Nowe badanie sugeruje, że ludzie, którzy codziennie jedzą orzechy włoskie, mogą mieć lepszy mikrobiom jelitowy i mniejsze ryzyko chorób serca.

W 2019 r. Naukowcy z Pennsylvania State University w State College odkryli, że osoby, które zastąpiły tłuszcze nasycone orzechami włoskimi – źródłem tłuszczów nienasyconych – doświadczyły korzyści sercowo-naczyniowych, szczególnie poprawy ciśnienia krwi. Badacze wyjaśniają, że orzechy włoskie zawierają kwas alfa-linolenowy, który jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega-3 obecnego w roślinach.

W następstwie tych badań zespół – Kristina Petersen i prof. Penny Kris-Etherton – niedawno przeprowadził inne badanie, aby dowiedzieć się więcej na temat korzyści, jakie orzechy włoskie mają dla zdrowia. Nowe badanie – którego wyniki pojawiają się w czasopiśmie Journal of Nutrition – sugeruje, że włączenie orzechów włoskich do zdrowej diety może przynieść korzyści jelitom, a tym samym poprawić zdrowie serca.

Orzechy włoskie a mikrobiom jelitowy i zdrowe serce

Badacze przeprowadzili randomizowane, kontrolowane badanie z udziałem 42 uczestników z nadwagą lub otyłością w wieku 30–65 lat. Chcieli sprawdzić, czy – i jak – dodanie orzechów włoskich do diety danej osoby może wpłynąć na zdrowie jelit. Na początek zespół badawczy poprosił uczestników o przestrzeganie standardowej zachodniej diety przez 2 tygodnie.

Następnie pod koniec tego okresu badacze losowo podzielili uczestników badania na trzy grupy. Jedna grupa stosowała dietę obejmującą całe orzechy włoskie, druga grupa spożywała dietę zawierającą kwas alfa-linolenowy, ale w takiej samej ilości, jaką zawierałyby orzechy włoskie. Trzecia grupa stosowała dietę bez orzecha włoskiego, w której naukowcy zastąpili kwas alfa-linolenowy kwasem oleinowym.

Uczestnicy przestrzegali wyznaczonej diety przez 6 tygodni, a następnie zmieniali diety, aż każda osoba zastosowała wszystkie trzy plany żywieniowe. Naukowcy zebrali próbki kału od wszystkich uczestników na koniec każdego okresu diety. Pozwoliło im to przeanalizować wszelkie zmiany dotyczące populacji bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym.

Okazało się, że osoby, które zjadły 3 uncje (około 85 g) orzechów włoskich w ramach skądinąd zdrowej diety, doświadczyły poprawy zdrowia serca. Naukowcy twierdzą, że zmiany te prawdopodobnie wynikały z poprawy zdrowia jelit, co sugerują zmiany w bakteriach jelitowych.

Czytaj też:
Magnez a choroba wieńcowa i zawał – nowe horyzonty

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: Medical News Today