Przed czym obroni cię błonnik?

Przed czym obroni cię błonnik?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Źródłem błonnika jest np. soja (fot. Wikipedia)
Błonnik - zarówno rozpuszczalny (występuje w owocach, warzywach, płatkach owsianych i otrębach), jak i nierozpuszczalny (jego źródłem są otręby pszenne, groch, fasola, warzywa liściaste, nasiona lnu i produkty pełnoziarniste) chroni nas przed wieloma schorzeniami układu pokarmowego. Ale nie tylko.
Spożywanie błonnika przeciwdziała takim schorzeniom jak kamica żółciowa i zespół jelita nadwrażliwego. Pierwsza choroba polega na powstaniu kamieni żółciowych w pęcherzyku lub przewodach żółciowych. Kamienie (złogi) powstają w wyniku zwiększonego wydzielania cholesterolu do żółci - na kamicę cierpią często osoby z nadwagą, a także osoby w organizmie których występuje wysoki poziom żeńskiego hormonu płciowego - estrogenu. Badania wykazuje, że kamica dotyczy nawet do 18 procent kobiet i 8 procent mężczyzn w Polsce. Tymczasem dieta bogata w błonnik zmniejsza zagrożenie kamicą, ponieważ błonnik pomaga rozbijać tłuszcze, a co za tym idzie - zmniejsza prawdopodobieństwo powstania złogów.

Z kolei zespół jelita nadwrażliwego objawia się zaburzeniami pracy układu pokarmowego. Towarzyszą mu bóle brzucha, ostre biegunki, nudności. Choroba może być spowodowana stresem, ale także niewłaściwą dietą. W tym wypadku spożywanie błonnika pomaga ustabilizować prace układu pokarmowego.

Błonnik pomaga również w usprawnieniu metabolizmu organizmu, obniża poziom cholesterolu, a także obniża ryzyko zachorowania na raka, chorobę wieńcową oraz choroby wątroby.

Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości błonnika należy spożywać go w umiarkowanych ilościach - nadmiar błonnika może bowiem wywoływać bóle brzucha, a także biegunki. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 20-40 gramów błonnika dziennie - przy czym każdą porcję warto popijać wodą. Błonnika nie należy też spożywać w przypadku wystąpienia stanów zapalnych żołądka, trzustki, jelit, a także w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Błonnika powinny również unikać kobiety w ciąży.

Źródłami błonnika mogą być: otręby, soja, siemię lniane, suszone owoce i orzechy, a także truskawki, maliny, gruszki, pomarańcze, czarne jagody i porzeczki oraz rośliny strączkowe oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

arb