Nie daj się zimie. Pij sok z aloesu

Nie daj się zimie. Pij sok z aloesu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Aloes - naturalne remedium na wiele schorzeń (fot. sxc)
Aloes był znany i ceniony już 4 tysiące lat temu. Jego sok zalecano na schorzenia pokarmowe, na wzmocnienie układu oddechowego i odpornościowego. Był też polecany jako preparat łagodzący podrażnienia i regenerujący skórę.
W XX i XXI wieku aloes trafił pod lupę naukowców. Okazało się, że zawiera zaskakująco dużo wody – aż 96 procent. To w niej rozpuszczone zostały liczne składniki o właściwościach leczniczych. Odkryto w nim substancje, które oczyszczają organizm. Wyodrębniono również te, które niszczą bakterie, wirusy i działają przeciwzapalnie. Udowodniono, że sok z aloesu  reguluje metabolizm i podnosi naszą odporność. Lekarze byli wniebowzięci, gdy okazało się, że aloes jest naładowany mukopolisacharydami, które regenerują nasze komórki, nawilżają chrząstki i stawy, ułatwiają oddychanie, przyswajanie wody i substancji odżywczych.

W sklepie ze zdrową żywnością znajdziemy wiele napojów na bazie aloesu. Możemy kupić rozcieńczone drinki witaminowe, w którym rozpuszczono sok aloesowy. Warto jednak poszukać produktu, który zawiera ok. 99,7 procent czystego soku. Resztę stanowi zwykle kwasek cytrynowy i konserwanty.

Dorosła osoba może spożyć dziennie nie więcej niż 50 ml soku (najlepiej 25 ml rano i 25 ml przed obiadem). Butelkę po otwarciu możemy przechowywać w lodówce przez 8 tygodni.

Elżbieta Burda