Czy jedzenie z grilla może być zdrowe?

Czy jedzenie z grilla może być zdrowe?

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu)Źródło:FreeImages.com
Wiosna wróciła na dobre, czas odkurzyć grilla i zaprosić znajomych na soczystą kiełbaskę. Z drugiej strony lato tuż za rogiem, a zimą i w święta przybyło nam trochę ciałka, którego warto by było się pozbyć. Czy można połączyć grillowanie ze zdrowym odżywianiem? Okazuje się, że można.
Sama idea grillowania jest już bardzo zdrowa - grill nie wymaga użycia tłuszczu. Jedynie sam sposób przyrządzania jedzenia z grilla może być niekorzystny dla naszego organizmu. Sęk tkwi w węglu, przez którego spalanie do naszej żywności przedostają się szkodliwe substancje, takie jak nadtlenki i wolne rodniki, które mają działanie silnie rakotwórcze. Jak uchronić się przed nimi?

Mięso przed grillowaniem warto zmarynować, dzięki czemu szybciej będziemy mogli je zdjąć z grilla i spożyć. Warto też zaoszczędzić trochę miejsca na grillu i nie układać kiełbasek i szaszłyczków obok siebie - wówczas mniej tłuszczu skapnie na rozżarzony węgiel, który nie uwolni szkodliwych substancji. Im dłużej pieczemy jedzenie, tym ciężej będziemy je trawić i będzie ono zawierać mniej substancji odżywczych. Dlatego nie trzyjmamy żywności zbyt długo na grillu. Unikajmy też rozpałki, gazet i kartonów i korzystajmy tylko i wyłącznie z czystego węgla drzewnego. Może i dłużej będziemy grilla rozpalać, ale i dłużej będziemy się cieszyć zdrowiem o spożyciu grillowanej kiełbaski.

sjk, Zdrowe Żywienie Wieszjak.pl