Sprawdź, jak przedłużyć sobie życie

Sprawdź, jak przedłużyć sobie życie

Dodano:   /  Zmieniono: 
Weseli żyją krócej (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Dieta bez cukru i soli, aktywność fizyczna i jak najpóźniejsza emerytura – to sposoby na to, aby wolniej się starzeć, polecane przez ekspertów medycyny przeciwstarzeniowej. Warto też ustalić, na co zmarli nasi przodkowie i stosować w tych dziedzinach profilaktykę.

Sesja pt. "Anti – Aging", poświęcona przeciwdziałaniu przedwczesnemu starzeniu, była jedną z najbardziej obleganych podczas piątkowych obrad XXXI Kongresu Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, trwającego do soboty w Katowicach. Według prezesa Polskiego Towarzystwa Medycyny Prewencyjnej i Przeciwstarzeniowej prof. Stefana Zgliczyńskiego, przesunięcie wieku emerytalnego leży w naszym interesie, jeśli chcemy dłużej żyć. - Praca ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Mobilizuje organizm do rutyny codziennych zajęć, bardziej dbamy o zdrowie, częściej robimy też badania kontrolne. Tylko ludzie nieświadomi sprzeciwiają się dłuższej obecności na rynku pracy - powiedział PAP.

Profesor przytoczył też badania na temat długowieczności prowadzone w Kalifornii, z których wynika, że najdłużej żyli wykształceni, żonaci mężczyźni, którzy długo pracowali zawodowo i których cechowały wytrwałość i upór. - Wbrew oczekiwaniom, weseli i dowcipni żyli krócej, niż wytrwali i uparci - podkreślił prof. Zgliczyński. Jednym z czynników wydłużających życie jest wysiłek fizyczny. Skurcze mięśni pobudzają produkcję białka, które przekształca tłuszcz biały w brunatny, a ten może być przetworzony przez organizm na ciepło. Aktywność fizyczna ma też pozytywny wpływ na nasz mózg, przeciwdziałając jego starzeniu i chorobom neurodegeneracyjnym.

Ważnym orężem w strategii walki ze starzeniem jest też dieta. Zgliczyński odradza jedzenie cukru, skrobi zawartej np. w ziemniakach, białego pieczywa i produktów mącznych, tłuszczu i przetworów mięsnych ze zwierząt hodowlanych. Poleca natomiast jarzyny, kolorowe owoce, które zawierają wiele polifenoli mających działanie przeciwutleniaczowe, a także ryby - najlepiej tłuste, bo ich tłuszcz to cenny tran. Ponadto mięso drobiowe, a także czerwone wino, oczywiście w rozsądnych ilościach. Sugeruje też odstawienie soli. Zbyt słona dieta sprzyja bowiem nadciśnieniu i miażdżycy. "To najważniejsza interwencja w zakresie naszego zdrowia, którą możemy podjąć bez wielkiego wysiłku" - zaznaczył.

Medycyna wykryła też kilka leków, które wydłużają życie, ponieważ jednak jeden z nich to rodzaj antybiotyku, a inne to leki na nowotwory lub cukrzycę, podaje się je tylko osobom chorym. Z leków powszechniej stosowanych naukowiec poleca aspirynę, a kobietom – hormonalną terapię zastępczą w okresie menopauzy, o ile nie ma przeciwwskazań do ich stosowania. Warto też zażywać witaminę D, której niedobory są powszechne w całej populacji. Ich uzupełnienie korzystnie wpływa na działanie wielu narządów i przeciwdziała tworzeniu zwapnień w naczyniach krwionośnych.

Prof. Zgliczyński radzi też ustalić, na jakie choroby cierpieli nasi przodkowie. - Wypytajmy na co chorują matka i ojciec, na co wcześniej zmarli dziadkowie, a potem sprawdźmy w internecie, jak zapobiegać tym schorzeniom i stosujmy te zasady profilaktyki - apeluje.

Prezes Polskiego Towarzystwa Medycyny Prewencyjnej i Przeciwstarzeniowej przypomniał, że w ciągu ostatnich 60 lat średnia długość życia niemal się podwoiła – w latach 50. ubiegłego wieku Polka dożywała średnio 48 lat, a Polak – 46 lat. Zgromadzeni w Katowicach eksperci szacują, że dzieci, które obecnie się rodzą, dzięki postępowi medycyny i cywilizacji, mogą dożywać nawet 120 lat.

jl, PAP