Chiński czosnek potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia

Chiński czosnek potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia

Dodano:   /  Zmieniono: 
Chiński czosnek potencjalnie niebezpieczny dla zdrowia (fot.sxc.hu)
Chiński czosnek, który można kupić w niemal każdym polskim sklepie spożywczym może być szkodliwy ze względu na zawartość chemikaliów, pleśni i grzybów. Ponadto warzywo jest obok narkotyków alkoholi i papierosów jednym z najczęściej przemycanych towarów do Polski, a dalej do Unii Europejskiej.
Czosnek jest przemycany ze względu na wyoskie cło i limity jakimi jest obłożony. W Chinach jest uprawiany bez kontroli, która obowiązuje w Polsce i Unii Europejskiej, przez co można w uprawie korzystać z zakazanych w Europie chemikaliów i antybiotyków. Warzywo można także modyfikować genetycznie.

– Antybiotyki, użyte przy produkcji czosnku kumulują się w organizmie w organach wewnętrznych i jelitach. W wyniku tego dochodzi do między grzybic, alergii. Europejskie odmiany wolne od chemii i antybiotyków są zbawienne dla zdrowia, bo zawierają naturalne substancje bakteriobójcze – powiedział lek. med. Waldemar Pawłowski z Ostródy.
Fakt.pl poinformował także jak rozpoznać czy czosnek pochodzi z Chin czy z Polski: "Azjatycka główka czosnku jest dużo większa i równiejsza od europejskiej. Ma śnieżnobiały kolor, przez co wygląda handlowo bardzo atrakcyjnie. Polski czosnek jest sporo  mniejszy i ma różowo-szary kolor łupiny. Czosnek z Chin ma łagodniejszy słodkawy smak,  bez praktycznie wyczuwalnego aromatu. Polski czosnek mocno pachnie i ostro smakuje. Podczas rozgniatania wydobywają się z niego w  przeciwieństwie do Chińskiego olejki eteryczne".

Fakt.pl, ml