Chcesz schudnąć? Warto jeść wolniej

Chcesz schudnąć? Warto jeść wolniej

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot.sxc.hu)
Drakońskie diety i wyczerpujący wysiłek fizyczny mogą doprowadzić do rozstrojenia organizmu. Trwałe efekty daje tylko zmiana przyzwyczajeń. Dietetycy przekonują, by postawić na regularne posiłki, przygotowywanie dań ze świeżych produktów i aktywność fizyczną. Ważny jest także czas trwania posiłków.
Najlepiej, by każdy posiłek trwał co najmniej pół godziny. Żołądek potrzebuje ok. 15 minut, by zawiadomić mózg o tym, że jest już pełny. Jedząc w pośpiechu i dużymi kęsami, można zatem zjeść o wiele za dużo. Do każdej diety trzeba podchodzić z rozsądkiem.

– Powinniśmy sobie uświadomić, że dieta to nie jest więzienie. Więc jeśli raz na miesiąc zjemy pączka czy wypijemy kawę, która wyeliminowaliśmy, to oczywiście nie ma problemu. Natomiast musimy pamiętać, że to jest jeden dzień dziecka i nie może się przeciągnąć w tydzień czy w miesiąc – tłumaczy dietetyk Justyna Marszałkowska. –  Ale np. zamiast kupować gotowe ciasto, zróbmy sobie sami: z dodatkiem otrąb, gorzkiej czekolady, z owocami. Coś, co będzie słodkie, będzie nam sprawiało przyjemność, będzie takim właśnie jakby małym naszym grzeszkiem, ale z drugiej strony będzie też zdrowe i będzie służyło naszemu zdrowiu.

Pierwszy posiłek powinno się jeść w ciągu 30 minut od przebudzenia. Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że rano organizm produkuje dużą ilość soków żołądkowych, więc regularne rezygnowanie ze śniadań może doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, a w efekcie – do stanów zapalnych i wrzodów. W ciągu dnia trzeba spożywać 5-6 posiłków.

Ważne jest też, by ustalić sobie własny regulamin i ściśle trzymać się przyjętych zasad. Dietetycy radzą, bo postawić na zbilansowane posiłki przygotowywane ze świeżych produktów, a przede wszystkim z sezonowych warzyw i owoców.

– Powinniśmy zrobić przegląd szafki, czyli wyrzucamy wszystkie produkty, które są niezdrowe i szkodzą nam, na pewno są to mieszanki przyprawowe z glutaminianem sodu, kostki rosołowe, dania typu instant, jakieś zupki, sosy instant, które dodajemy dla smaku. Na pewno białe pieczywo pszenne, bułeczki czy jakieś gotowe wyroby cukiernicze. To są te produkty, które nie przysłużą się nam absolutnie w żadnej mierze – mówi Justyna Marszałkowska, dietetyk.

Racjonalny sposób odżywiania warto połączyć z codzienną aktywnością fizyczną. Ale w tym przypadku liczy się nie intensywność, a systematyczność.