Pudełka na pizzę mogą zwiększyć ryzyko poronienia 16-krotnie

Pudełka na pizzę mogą zwiększyć ryzyko poronienia 16-krotnie

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pudełka do pizzy mogą zwiększyć ryzyko poronienia o 16 razy fot. Martinan/fotolia.pl
Według najnowszych badań przeprowadzonych w Danii wynika, iż codzienne narażanie się na substancje chemiczne zawarte między innymi w pudełkach do pizzy może 16-krotnie zwiększyć ryzyko samoistnego poronienia.
Badanie przeprowadzone zostało przez Uniwersytet Południowy w Danii. Spośród 392 kobiet biorących w nim udział, 56 poroniło. Naukowcy odkryli, iż kobiety, które poroniły, miały podwyższony poziom erfluorowanych substancji alkilowanych powodujących zaburzenia endokrynologiczne (PFAS).

PFAS to substancje odporne na wodę i tłuszcz. Można je znaleźć w produktach takich jak pudełka po pizzy, meble, czy odzież sportowa.

"Substancje zagnieżdżają się w ciele i nigdy go nie opuszczają"

- Opakowania, których używamy do pakowania jedzenia są substancjami fluorowanymi, gdyż muszą być odporne na działanie wody i tłuszczu. Przykładem mogą być papiery woskowane, pudełka po pizzy, czy torby do popcornu. Problemem jest to, iż zagnieżdżają się one w ciele i nigdy go nie opuszczają - tłumaczył
Claus Jørgensen, adwokat konsumentów.

- Substancje często nie są wymieniane w składzie, gdyż nie są kwalifikowane do żywności. Musimy dowiedzieć się, czy są one niebezpieczne. Jeżeli tak jest, musi to zostać odpowiednio uregulowane - powiedziała z kolei
Tina Kold Jensen, szefowa grupy badawczej.

Poziom ryzyka zaskoczył naukowców

Jak dowiedli badacze z Danii, substancje mogą być niezwykle niebezpieczne dla nienarodzonych dzieci. Poziom ryzyka zaskoczył samych naukowców. - Na początku nie wierzyłam, w to co odkryliśmy. Zazwyczaj dowodzimy ok. dwóch procent ryzyka. To 16-krotnie większy wynik, niż ten, jakiego się spodziewaliśmy - dodała Tina Kold Jensen.

Kirsten Brosbøl, minister środowiska Danii podała, iż sprawą zajmie się Duńska Agencja Ochrony Środowiska.

rt.com