Pokarm dla genów

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jesz zdrowo? Pomagasz nie tylko sobie, ale też dzieciom, wnukom i prawnukom. Dieta ma większy wpływ na kod genetyczny, niż dotąd przypuszczaliśmy.

Jesteś tym, co jesz – to przysłowie jest tak często powtarzane przez dietetyków, że aż trąci banałem. Dziś okazuje się, że składniki odżywcze mogą ingerować nawet w najgłębsze partie naszego organizmu, definiując to, kim jesteśmy i kim będzie nasze potomstwo. Niezdrowy hamburger systematycznie aplikowany organizmowi może namieszać w naszym kodzie genetycznym. Organizm czyta informacje, jakie przesyłamy na temat swojej kondycji żywieniowej – ukryty kod. Aktywując go lub dezaktywując, organizm tworzy konkretne komórki naszego ciała, czyli fenotyp. Podczas gdy genetyka zajmuje się samą sekwencją genów i ich wpływem na człowieka, jej młodsza siostra epigenetyka od ok. 20 lat bada ekspresję genów – wszystko to, co następuje „pomiędzy” kodem a jego produktem, czyli proces przepisywania informacji z DNA na białka i kwasy rybonukleinowe. Jeśli ta ekspresja jest zakłócona, to zmienia się ostateczny produkt białkowy. Inaczej mówiąc: z tych samych genów powstaje coś innego.

DOKARMIANIE DNA

Więcej możesz przeczytać w 25/2015 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.