Prof. Tomasz Konopka: Bakterie w jamie ustnej mogą spowodować cukrzycę
Z powodu chorób zębów i złej higieny można zachorować na cukrzycę?
To jeden z czynników ryzyka. Zapalenie przyzębia prowadzi do powstania dużej rany o powierzchni nawet 70 cm2. Powoduje ona wysiew bakterii i mediatorów prozapalnych np. podczas żucia, szczotkowania zębów.
Choroby przyzębia powodują wzrost powikłań u chorych na cukrzycę?
Tak. Już ponad 10 lat temu Amerykanie, a potem Japończycy, przeprowadzili badania u osób zdrowych. Wykazały one, że u pacjentów z zapaleniem przyzębia występuje znacznie większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Były to pierwsze obserwacje u osób zdrowych, które wskazują, że zapalenie przyzębia może prowadzić do pojawienia się cukrzycy typu 2.
Rodzaj bakterii w jamie ustnej może mieć wpływ na pojawianie się i rozwój cukrzycy?
Tak. Wraz z postępem zapalenia przyzębia pojawiają się w kieszonkach przyzębnych bakterie charakteryzujące się znaczącą miejscową chorobotwórczością. Mogą one podczas zaostrzać powikłania zapalne cukrzycy i stymulować wydzielanie czynników prozaplnych i mediatorów stresu oksydacyjnego wpływających na przebieg cukrzycy.
Jak często występują w Polsce zapalenie przyzębia?
Problem zaczynają się mniej więcej w czwartej dekadzie życia. 17 proc. w wieku 35-44 lata ma głębokie kieszonki, które są objawem rozwiniętego zapalenia przyzębia. Czyli prawie co piąty Polak w tym wieku ma już zapalenie przyzębia. Można powiedzieć, że w Europie jest to jeden z gorszych wyników.
Jeśli chodzi o osoby starsze, w wieku 60-75 lat to Polacy w tym wieku mają średnio 9 zębów. Jeśli jednak nawet pacjenci w tym wieku mają zęby, to ok. 25%. osób ma zapalenie przyzębia. Zapalenie przyzębia może powodować stan zapalny w całym organizmie, tak więc ma wpływ na przebieg cukrzycy.
Zapalenie przyzębia zwiększa ryzyko nie tylko cukrzycy. Proces zapalny w jamie ustnej może mieć też wpływ nawet na zaburzenia poznawcze takie jak w chorobie Alzheimera.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.