Odpowiednia dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Sprawdź i zastosuj
Naukowcy zastanawiali się, czy zdrowe odżywianie może zminimalizować predyspozycje genetyczne. Aby ustalić, w jakim stopniu ryzyko genetyczne i jakość diety wpływają na wystąpienie i rozwój cukrzycy typu 2, naukowcy z Massachusetts General Hospital w Bostonie przebadali wyniki badań ponad 35 tys. mężczyzn i kobiet ze Stanów Zjednoczonych. Do badań wyselekcjonowano osoby bez zdiagnozowanej cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.
„Chcieliśmy dowiedzieć się, jak oba czynniki wpływają na siebie nawzajem, co pozwoliłoby na określenie zaleceń dietetycznych zgodnie z indywidualnymi predyspozycjami genetycznymi” – powiedział autor badania dr Jordi Merino z Massachusetts General Hospital w Bostonie.
Skutki stosowania diety niskiej jakości
Badanie pokazuje, że dieta niskiej jakości wiąże się ze zwiększonym o 30 proc. ryzykiem wystąpienia i rozwoju cukrzycy typu 2, niezależnie od predyspozycji genetycznych danej osoby.
Dieta wysokiej jakości
Zalecenia dotyczące stosowania wysokiej jakości diety, opracowane przez autorów badania są zgodne z praktykami żywieniowymi określonymi w Alternate Healthy Eating Index. Na liście produktów i składników odżywczych. znalazły się:
- owoce,
- produkty pełnoziarniste,
- warzywa, z wyłączeniem ziemniaków,
- rośliny strączkowe,
- niskotłuszczowe produkty mleczne
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- ryby,
- orzechy włoskie.
W zdrowej diecie zaleca się ograniczenie takich produktów jak:
- alkohol,
- czerwone mięso,
- napoje słodzone cukrem,
- soki owocowe,
- sód,
- tłuszcze trans.
„Wysoka jakość jedzenia nie oznacza drogiego jedzenia ani restrykcyjnego stylu życia. Oznacza spożywanie zbilansowanych posiłków wypełnionych białkiem, błonnikiem i tłuszczami roślinnymi” – wskazuje dietetyczka Mary Ellen Phipps, która skomentowała wyniki badań.
Autorzy badania podkreślają, że przestrzeganie diety typu śródziemnomorskiego, wegetariańskiego czy wegańskiego jest dobrym wyborem i również skutkuje zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Wskazują, że jednej, uniwersalnej diety, która zmniejszy ryzyko zachorowania na cukrzycę, na razie nie ma. Dlatego chcąc zapobiec wystąpieniu choroby, należy koncentrować się przede wszystkim na doborze właściwych produktów i składników odżywczych.