Uważaj na cukrowych cwaniaków

Dodano:
Tak wygląda cukier prawdziwy (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Lubisz cukier trzcinowy? Nie daj się nabrać tym, którzy chcą wykorzystać twój pośpiech lub brak wiedzy. Zanim kupisz cukier o brązowej barwie, sprawdź skład produktu. Jeśli są tam słowa "cukier, karmel", to znak, że nie masz do czynienia z cukrem trzcinowym tylko zwykłym, białym.
Cukier trzcinowy powszechnie uważa się za zdrowszy i smaczniejszy od białego. Za brązowe kryształki trzeba jednak zapłacić więcej niż za najpopularniejszy z cukrów. Kilogram najtańszego cukru trzcinowego to wydatek ok. 10 złotych.

Są firmy, które postanowiły wykorzystać rosnącą popularność cukru trzcinowego - alarmuje "Fakt". Jak pisze gazeta, na sklepowych półkach pojawił się cukier brązowy, który z trzcinowym nie ma nic wspólnego. To zwykły cukier biały, ale - barwiony karmelem. Dzięki temu ma jasnobrązową barwę. To może wprowadzić w błąd klientów, dla których każdy cukier o brązowym kolorze to znak, że źródłem cukru w cukrze jest trzcina cukrowa.

Producenci "cukru brązowego" zastrzegli jego nazwę w urzędzie patentowym. Miłośnicy cukru trzcinowego muszą uważać. Jeśli na etykiecie wśród składu cukru znajdą słowo "karmel", powinni odłożyć towar na półkę i szukać prawdziwego słodzika, który powstał z trzciny cukrowej.

zew, "Fakt"

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...