Te owoce i warzywa przetrwają nawet kilka miesięcy. Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać

Te owoce i warzywa przetrwają nawet kilka miesięcy. Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać

Dodano: 
Warzywa
WarzywaŹródło:Unsplash / Nithin P John
Wszyscy lubimy owoce i warzywa, jednak nierzadko mamy problem z ich przechowywaniem. Jak robić to właściwie, by dary natury jak najdłużej zachowały swoje wartości odżywcze?

Istnieje wiele rozsądnych powodów, dla których chcemy, aby kupowane produkty przetrwały w jak najlepszej formie i to możliwie najdłużej. Istotne jest dla wielu z nas przede wszystkim to, że świeże owoce i warzywa mogą być drogie i zbyt długie przetrzymywanie ich w nieodpowiednich warunkach może prowadzić do marnotrawienia żywności. Według amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska około 94% żywności trafia na wysypiska śmieci. Można tego uniknąć, ale ważne jest, by rozumieć, jak kupować, przechowywać i przygotowywać produkty tak, aby zachowały się w dobrej formie jak najdłużej.

Dlatego też, następnym razem, gdy będziesz chciał zrobić zakupy w sklepie spożywczym, zastanów się nad tymi 6 rodzajami darów natury, które mogą przetrwać znacznie dłużej, niż można się spodziewać – o ile przechowujesz je właściwie.

Czytaj też:
Jak gotować warzywa, aby zachować ich wartość odżywczą?

Te warzywa i owoce przetrwają bardzo długo

Jabłka
Według University of Maine jabłka i gruszki wytrzymują dłużej niż jakiekolwiek inne owoce rosnące na drzewach i mogą przetrwać do 4 miesięcy w odpowiednich warunkach. Większość jabłek trzyma się nieźle, gdy jest przechowywana w temperaturze około 0 st. Celsjusza; jedynym wyjątkiem jest Honeycrisp, który jest podatny na „chłodne obrażenia”. Przechowuj je w temperaturze 2 st. Celsjusza Najpierw jedz największe jabłka – zazwyczaj są pierwszymi, którzy się psują. Jeśli chcesz, aby twoje jabłka przetrwały kilka tygodni, trzymaj je w szufladzie na owoce, z dala od warzyw (emitowany przez nie etylen spowoduje szybsze psucie innych warzyw).

Buraki
Buraki mogą przetrwać od 2 do 4 miesięcy w lodówce. Najpierw odetnij łodyżki, a następnie przechowuj je w pojemniku na warzywa.

Kapusta
Kapusta smakuje najlepiej, gdy jest świeża, ale może leżeć do 2 miesięcy w lodówce.

Marchew
Kluczem do trwałości marchwi jest utrzymanie jej w suchości, ponieważ wydziela dużo wilgoci, co powoduje, że gnije szybciej. Jeśli kupujesz marchewki w plastikowej torbie, włóż ręcznik papierowy do torby, aby wchłonął wilgoć i zmieniaj go, gdy nasiąknie. To może zachować świeżość warzyw do kilku tygodni do kilku miesięcy .

Seler
Seler korzeniowy lubi wilgoć, dlatego przechowuj go na dolnej półce lodówki. Nawet po przecięciu, seler zachowa się cały tydzień, jeśli będzie dobrze opakowany.

Czosnek
Czosnek zachowuje się najdłużej, gdy jest przechowywany w 15 st. Celsjusza i umiarkowanej wilgotności. O ile nie masz bardzo suchego powietrza w domu, twój czosnek powinien dobrze sobie radzić w ciemnej szafce kuchennej. Możesz również przechowywać całe główki w lodówce w papierowej torbie (pokrojony czosnek sprawi, że wszystkie inne potrawy będą smakować jak czosnek), gdzie poleży całe miesiące. Pamiętaj tylko, że zacznie kiełkować w ciągu kilku dni leżenia w temperaturze pokojowej. Więc jeśli przechowujesz go w ten sposób, przechowuj go w lodówce do momentu, aż będziesz chciał go użyć.
Czytaj też:
Jarmuż – jego zdrowotne właściwości zaskoczą cię! Z pewnością o nich nie wiedziałeś