Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?

Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?

Dodano: 
Awokado
Awokado / Źródło: Pixabay / FoodieFactor
Awokado to pyszny i popularny owoc bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Jednak dojrzałe psują się szybko, stają się brązowe i papkowate. Aby przechować dojrzałe awokado na dłużej, możesz spróbować je zamrozić. Jednak zamrażanie ma negatywny wpływ na jakość owocu.

Podczas zamrażania awokado należy wziąć pod uwagę wpływ mrożenia na zawartość składników odżywczych, teksturę, kolor i smak.

Zawartość składników odżywczych

Awokado jest bogate w składniki odżywcze, w tym zdrowe tłuszcze i błonnik, a także miedź, potas, kwas foliowy, niacynę oraz witaminy B6, C, E i K. Samo zamrażanie nie wpływa znacząco na kaloryczność, zawartość błonnika ani minerałów w żywności, ale może obniżyć poziom witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina B6 i kwas foliowy.

W żadnych badaniach nie analizowano dokładnie, jak znacząca utrata składników odżywczych występuje w wyniku zamrożenia awokado, ale należy spodziewać się pewnych strat – szczególnie w przypadku dłuższych okresów przechowywania. Jednak zawartość składników odżywczych z czasem również spada w świeżych produktach. Zatem straty składników odżywczych w wyniku zamrażania nie powinny stanowić istotnego problemu.

Tekstura

Zamrożenie awokado niszczy jego charakterystyczną gładką, kremową konsystencję. Po zamrożeniu woda w owocu rozszerza się i zaburza jego strukturę. Efekt widoczny jest również w innych mrożonych owocach, takich jak papaja.

Po rozmrożeniu awokado staje się śliskie, wodniste i muliste. Chociaż prawdopodobnie nie zjesz go samodzielnie, możesz usunąć tę nieprzyjemną konsystencję, dodając miąższ do koktajlu lub purée, guacamole lub sosu sałatkowego.

Kolor

Awokado brązowieje po wystawieniu na działanie tlenu w powietrzu. Do zamrożenia często przygotowuje się z niego purée lub kroi na połówki lub mniejsze kawałki, narażając je na działanie powietrza zarówno podczas zamrażania, jak i rozmrażania. Rozmrożone awokado może szybko brązowieć, dlatego niezbędne są prawidłowe metody przygotowania i przechowywania.

Brązowienie jest procesem naturalnym i niekoniecznie wpływa na smak, ale niektórzy ludzie mogą uznać je za nieprzyjemne. Aby ograniczyć brązowienie, przed zamrożeniem możesz posmarować miąższ niewielką ilością soku z cytryny lub octu. Do gotowych mrożonek awokado producenci zwykle dodają kwas askorbinowy lub cytrynowy.

Dodatkowo należy upewnić się, że owoc został całkowicie szczelnie zapakowany. Nieprawidłowo zabezpieczony może ulec uszkodzeniu w zamrażarce, co może powodować przebarwienia i wysuszenie.

Smak

Chociaż samo zamrażanie nie wpływa znacząco na smak, mogą nań wpływać różne metody przetwarzania.

Jeśli użyjesz octu lub soku z cytryny, aby zapobiec brązowieniu, awokado może nieznacznie zmienić smak. Jednak te smaki nie będą tak wyraźne, jeśli zmieszasz awokado z dipem jak guacamole. Sklepowe mrożonki awokado mogą zawierać dodatki i inne składniki, więc powinieneś sprawdzić etykietę, jeśli zastanawiasz się nad smakiem.

Jak zamrażać awokado?

Całe awokado po rozmrożeniu stają się brązowe i bardzo muliste. Dlatego przed zamrożeniem należy pokroić, zetrzeć owoc lub zrobić z niego przecier. Mrożone awokado ma okres przydatności 4-6 miesięcy, ale produkty komercyjne mogą przetrwać nawet dłużej z powodu dodanych konserwantów.

Zamrażanie połówek lub kawałków

Zacznij od przecięcia dojrzałego awokado na pół, a następnie usunięcia pestki i obrania. W razie potrzeby możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Posmaruj miąższ awokado odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec brązowieniu, a następnie zawiń w folię lub umieść w zamykanej torbie. Jeśli masz uszczelniacz próżniowy, możesz go użyć zamiast tego.

Ważne jest, aby pozostawić jak najmniej powietrza w kontakcie z miąższem, aby zapobiec brązowieniu. Jeśli chcesz, oznacz datą awokado, a następnie zamroź je w temperaturze -18 °C.

Zamrażanie purée

Możesz także zamrozić przecier lub purée z awokado – a nawet domowej roboty guacamole. Po obraniu rozetrzyj lub zmiksuj owoce ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Jeśli robisz guacamole, dodaj sok z cytryny lub limonki i inne przyprawy – ale na tym etapie unikaj dodawania innych warzyw, takich jak pomidor lub cebula, ponieważ mają one tendencję do uwalniania wody podczas rozmrażania.

Umieść przecier w pojemniku, tacy na kostki lodu lub w torebce z możliwością wielokrotnego zamykania, wyciskając możliwie jak najwięcej powietrza – ręcznie lub za pomocą zgrzewarki próżniowej. Oznacz i opatrz datą worki i zamroź w temperaturze -18 °C.

Jak rozmrażać mrożone awokado i używać go?

Gdy będziesz gotowy do użycia zamrożonego awokado, wyjmij je z zamrażarki i rozmroź w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Rozmrażanie zwykle trwa około 1 godziny w temperaturze pokojowej.

Rozmrożone awokado najlepiej nadaje się do sosów sałatkowych, koktajli i innych potraw, takich jak guacamole, dipy i pasty. Wiele osób uważa za nieprzyjemne jeść je samo lub w sałatkach ze względu na zmianę tekstury, ale jest to całkowicie bezpieczne. Przyprawy i dodatkowe składniki mogą pomóc maskować zmiany związane z zamrażaniem.

Źródło: healthline.com
 0

Czytaj także