Najlepszy miód z prawdziwej pasieki!

Najlepszy miód z prawdziwej pasieki!

Dodano: 1
Zestaw 3 miodów dla zdrowia
Zestaw 3 miodów dla zdrowia / Źródło: Pasieki Rodziny Sadowskich
O tym, że miód jest zdrowy, wiedzą nawet dzieci. Warto po niego sięgać nie tylko w okresach przejściowych – jesienią i wiosną, lecz także przez cały rok, bo nie tylko poprawia odporność naszego organizmu, ale działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, wzmacnia serce, wspomaga regenerację wątroby, koi nerwy oraz dostarcza niezbędnych dla zdrowia makroelementów, takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy. Pamiętajmy jednak, że tylko prawdziwy miód wykazuje działanie prozdrowotne. Ale jak zyskać pewność, że wybraliśmy dobry miód?

Jak wybrać dobry miód?

W sklepie często zastanawiamy się, czy wybrany przez nas miód jest na pewno naturalny i zdrowy. Niestety trudno jest to potwierdzić na pierwszy rzut oka. Prawdziwy miód bowiem ulega krystalizacji. W zależności od gatunku proces ten trwa od tygodnia do roku od miodobrania. Aby skrystalizowany miód odzyskał swoją płynną postać wystarczy go delikatnie podgrzać, pamiętając, że zachowuje on swoje cenne właściwości jedynie do temperatury 40 stopni C. Przy zakupie miodu ciężko jest zatem ocenić, czy jest on dobrej jakości i czy nie został wcześniej zbyt podgrzany. Najlepiej więc zdać się na sprawdzonych dostawców, takich jak godny zaufania lokalny pszczelarz, czy też dobrze oceniana firma pszczelarska, sprzedająca przebadany produkt w sklepach ze zdrową żywnością lub w swoim sklepie online.

– Kupując miód zwracajmy uwagę na jego pochodzenie. Unikajmy miodów z mieszanek niewiadomego pochodzenia, oznaczonych jako: mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE. Wybierajmy ten znany z wysokiej jakości i jasno oznakowany miód polski – wyjaśnia Arkadiusz Sadowski – założyciel Pasiek Rodziny Sadowskich, i dodaje: „W czasach, gdy każdy klient może wystawić opinię w przeglądarce i na profilu społecznościowym wybierajmy tych, których jakość potwierdzają liczni, zadowoleni klienci. Poza oczywistymi walorami smakowymi i zdrowotnymi, dla których warto to robić, pomagamy w ten sposób lokalnej przyrodzie i małym przedsiębiorcom”.

Skąd tyle rodzajów miodu?

Cechą wspólną wszystkich miodów jest ich terapeutyczne działanie na organizm człowieka. Rodzaj miodu zależy od tego, z jakich roślin pszczoły pozyskały nektar i pyłek. Doświadczeni bartnicy znają zachowania pszczelich rodzin i potrafią planować miejsca zbiorów tak, aby zapewnić pszczołom bezpieczne i przyjazne warunki bytowania przez cały sezon. Wiedzą także, kiedy kwitną poszczególne gatunki roślin i dzięki temu są w stanie określić, jaki miód powstanie w ulu. Taki precyzyjny wybór miejsc dla pszczół jest podstawową zasadą prowadzenia tzw. pasiek wędrownych, które dzięki przemieszczaniu uli są w stanie w najlepszym stopniu korzystać z dobrodziejstw przyrody.

– Pasieki Rodziny Sadowskich liczą obecnie 1800 uli, które są położone na terenie północnego Mazowsza i Kujaw. Dla naszych pszczół wybieramy czyste ekologicznie i bogate w rośliny miododajne tereny, dzięki czemu w sezonie jesteśmy w stanie pozyskać różne rodzaje miodu. Oferujemy więc zarówno te najbardziej popularne smaki jak: aromatyczny miód lipowy czy delikatny wielokwiatowy, jak i te bardziej specyficzne, jak gryczany czy spadziowy – wyjaśnia Arkadiusz Sadowski, który wraz ze wspólnikami i rodziną od ponad 10 lat rozwija pasiekę.

Najbardziej popularne tradycyjne smaki miodów to lipowy i wielokwiatowy. Miód lipowy pszczoły produkują, pozyskując nektar z kwiatu lipy. Jest szczególnie polecany na przeziębienie i grypę – działa przeciwgorączkowo i napotnie. Miód wielokwiatowy pod względem składu jest bardziej różnorodny. Doskonale wspomaga organizm w przypadku chorób alergicznych górnych dróg oddechowych np. astmie lub katarze siennym. Miód gryczany i miód spadziowy to bardziej wyraziste miody. Ziołowy, ostry smak miodu gryczanego przypadnie do gustu koneserom tego słodkiego przysmaku. Warto go jednak spożywać przede wszystkim ze względu na dużą antybiotyczność – działa bowiem silnie bakteriobójczo. Sprawdzi się także przy leczeniu niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza. Miód nektarowo- spadziowy pochodzi ze spadzi liściastej oraz nektarów kwiatów o ciemnej barwie. Ma łagodny żywiczny smak i lekko korzenny aromat. Stosowany jest wspomagająco w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu.

Pyszna nowość – miody smakowe

Miody smakowe z Pasiek Rodziny Sadowskich to intrygujące, a zarazem bardzo smaczne połączenie miodu z owocowymi, wytrawnymi i korzennymi smakami. Dodatek liofilizowanych owoców i przypraw sprawia, że naturalny miód wielokwiatowy zaskakuje zarówno wielbicieli tego słodkiego przysmaku, jak i fanów kulinarnych eksperymentów.

Kwaskowate połączenia w miodzie z maliną lub porzeczką podbiły serca największej liczby klientów. Swoich zagorzałych zwolenników mają również miody z kakao, cynamonem, czarnuszką i czarnym bzem, czy też świetnie sprawdzające się w kuchni: miód z imbirem i czosnkiem i miód z kurkumą i pieprzem cayenne. To zupełnie nowa jakość i nowe smaki – zachwala Arkadiusz Sadowski.

Uwagę zwracają nie tylko walory zdrowotne i smakowe tych miodów, ale także przepiękny design, zaprojektowany przez Iwonę Jasińską, artystkę po Wydziale Sztuk Pięknych UMK. Dzięki temu słoiczek miodu lub cały ich zestaw sprawdzi się jako wspaniały prezent.

Miody dostępne są na:

www.pasiekisadowskich.pl

Źródło: Pasieki Rodziny Sadowskich
 1
  • Miód jest świetną sprawą. Bardzo niedoceniony!
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także