Miody prosto z pasieki

Miody prosto z pasieki

Dodano: 
Miód manuka
Miód manuka / Źródło: Materiały prasowe
Jest w 100 proc. bio, naturalnie słodki i bardzo zdrowy. Po prostu miód. Jakie ma właściwości? Jak wybrać najlepszy? Dlaczego miody manuka są tak sławne?

To nieprawda, że miód to tylko słodki smakołyk. Jego zdrowotne właściwości znane są od tysięcy lat. Do tworzenia leków używali go już kapłani w starożytnym Egipcie. Ojciec medycyny, Hipokrates, leczył nim rany i uważał, że miód zapewnia długowieczność. Podobnego zdania był wielki grecki filozof Arystoteles, który twierdził, że codzienne spożywanie wydłuża życie. Z kolei Galen, jeden najznamienitszych lekarzy starożytności, polecał miód na kaszel. Z leczniczych właściwości miodu możemy korzystać i my.

Zdrowa słodycz

Niektórzy twierdzą, że miód to tylko cukry. Rzeczywiście, w większości składa się z cukrów, przede wszystkim glukozy i fruktozy (ok. 80 proc.), a także wody (ok. 18 proc.). Pozostałe 2 proc. to bogactwo cennych dla organizmu witamin, składników mineralnych, enzymów, kwasów organicznych, flawonoidów i wielu innych substancji, m.in. o działaniu antybiotycznym. Miód zawiera fosfor, potas, sód, wapń i magnez, a także cynk, żelazo, miedź i mangan, witaminy z grupy B (B1, B2, B6 oraz PP) oraz witaminę C.

Dzięki zawartości acetylocholiny i potasu miód korzystnie wpływa na serce. Poprawia krążenie, wzmacnia mięsień sercowy i obniża ciśnienie krwi. Z pewnością jego stosowanie nie zastąpi leków kardiologicznych, jednak może być pomocne w chorobach sercowo-naczyniowych.

Miód wspomaga układ odpornościowy, ma właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne, dlatego tradycyjnie często stosujemy go w przeziębieniach, m.in. jako środek przeciwkaszlowy. Zawarte w miodzie substancje antybiotyczne zwalczają (w niektórych przypadkach lepiej niż antybiotyki) wiele mikroorganizmów, m.in. gronkowce i paciorkowce. Z tego powodu miód od stuleci był (i nadal jest ‒ o czym poniżej) stosowany do leczenia ran, owrzodzeń i ropni. Jest wykorzystywany przy terapii zmian trądzikowych, pomaga też zwalczyć również wirusa opryszczki (Herpes simplex). Jedno z przeprowadzonych badań pokazało, że jest w tym skuteczniejszy od popularnego leku przeciwopryszczkowego. Z uwagi na zawartość flawonoidów i polifenoli ma działanie antyoksydacyjne ‒ zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się m.in. do starzenia się organizmu powstawania wielu groźnych chorób. Miody o ciemnej barwie przeważnie zawierają więcej przeciwutleniaczy niż jasne.

Miód, mimo że zawiera cukry, nie sprzyja powstawaniu próchnicy. Wzrost drobnoustrojów będących podstawową jej przyczyną hamuje zawarty w nim nadtlenek wodoru.

Właściwości miodu docenił też przemysł kosmetyczny, wykorzystując go do produkcji maseczek, szamponów i kremów (m.in. dla suchej, odwodnionej i dojrzałej cery), pomadek na suche i spierzchnięte usta czy peelingów.

Lipowy czy gryczany?

Każdy miód jest zdrowy. Różnym odmianom miodu ze względu na różnice w składzie przypisuje się odmienne właściwości.

Miody wielokwiatowe wspomagają serce i są pomocne w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego. Miód rzepakowy, który wzmacnia serce i obniża ciśnienie ‒ w leczeniu schorzeń układu pokarmowego i układu krążenia.

Miód gryczany zawiera rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, i polecany jest dla osób cierpiących na schorzenia układu krążenia, m.in. miażdżycę i chorobę wieńcową.

Miód spadziowy, szczególnie ten ze spadzi iglastej (wytworzony przez pszczoły nie z nektaru kwiatowego, ale zebranej z drzew i roślin wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce), jest skuteczny w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran.

Miód lipowy działa napotnie, przeciwgorączkowo, pomaga w leczeniu przeziębienia, kaszlu i anginy. Polecany przy chorobach dróg moczowych. Z kolei miód akacjowy pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego, m.in. choroby wrzodowej. Ułatwia zasypianie.

Miody manuka

Jednym z najsłynniejszych miodów na świecie jest miód manuka. Pochodzi z Nowej Zelandii, wyspiarskiego kraju na południowo-zachodnim Pacyfiku, a nazwę wziął od krzewu manuka (Leptospermum scoparium), który należy do gatunków endemicznych, praktycznie niespotykanych nigdzie indziej na świecie.

Czy sława tego miodu to efekt mody i zabiegów marketingowych? Jak pokazują badania – nie. Jest ona całkowicie zasłużona, a sam miód jest rzeczywiście bardzo zdrowy. ‒ Od innych miodów odróżnia go przede wszystkim rekordowa zawartość methylglioksalu, substancji odpowiadającej za jego właściwości przeciwbakteryjne, a w wyższych stężeniach także przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze – tłumaczy dr Joanna Barczyńska, kardiolog i specjalista chorób wewnętrznych.

Badania nad składem i działaniem miodów manuka prowadził wraz z zespołem prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej, jeden z czołowych badaczy żywności na świecie. Jego wnioski o kluczowej roli wysokiego stężenia methylglioksalu w miodach manuka, opublikowane w „Molecular Nutrition and Food Research” w 2008 r., zostały poparte przez nowozelandzkich naukowców. – Zawartość działającego przeciwbakteryjnie methylglioksalu waha się w miodach manuka od 100 do 700mg/kg. Im wyższe stężenie tego składnika, tym silniejsze działanie przeciwbakteryjne. Nasze polskie miody zawierają go w ilości dużo mniejszej, 6-30mg/kg – mówi dr Barczyńska.

Czytaj też:
Manuka – miód, który leczy

Jak poznać, który miód manuka ma najwięcej tej cennej substancji? Na opakowaniu powinien być zamieszczony wskaźnik MGO, który wskazuje zawartość methyloglioksalu. Przykładowo MGO 550+ zawiera 550 mg tego związku w 1 kg produktu.

Ze względu na wyjątkowy skład miody manuka mogą mieć zastosowanie w terapii ran ‒ pooperacyjnych i trudno gojących się. Na przykład troficznych owrzodzeń podudzi, zespołu stopy cukrzycowej, odleżyn, zmian pooparzeniowych. ‒ Miód może być stosowany bezpośrednio na ranę lub w formie specjalnego opatrunku. Leczenie prowadzone jest w skojarzeniu z antybiotykoterapią Istotne przyspieszenie procesów gojenia zmian po dołączeniu do terapii miodu manuka pokazują liczne opisy przypadków – wyjaśnia dr Joanna Barczyńska

Ten miód jest również pomocny w leczeniu zmian trądzikowych. W skojarzeniu z antybiotykoterapią przyspiesza ich gojenie i ustępowanie.

‒ Doustnie stosuje się go w infekcjach górnych dróg oddechowych. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo ‒ tłumaczy dr Barczyńska. ‒ Działania przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze wykazują miody o wyższych stężeniach metylglioksalu ‒ przynajmniej MGO400+.

Miód manuka obniża stan zapalny i łagodzi dolegliwości w zapaleniu błony śluzowej żołądka, nadkwasocie, zespole jelita drażliwego, stanach zapalnych jelita grubego.Jest pomocny nawet w łagodzeniu dolegliwości związanych z zespołem suchego oka.

‒ Pamiętajmy, że miodu manuka, podobnie jak innych miodów, nie wolno podawać doustnie osobom z cukrzycą, alergią na produkty pszczele ani też dzieciom poniżej drugiego roku życia – przestrzega dr Barczyńska. – We wszystkich dostępnych miodach, także w miodzie manuka, mogą bowiem występować formy przetrwalnikowe clostridium difficile. Dla dorosłego nie stanowią one problemu, ale dla małego dziecka mogą się okazać niebezpieczne – dodaje.

Jak wybrać dobry miód

Gdzie kupić dobry miód, taki który zachowa właściwości prozdrowotne i będzie zawierać wszystkie potrzebne składniki odżywcze? – Jeśli chcemy dać o nasze zdrowie poprzez regularne spożywanie miodu, to warto go kupić w sprawdzonej pasiece. Jedynie miód pozyskiwany i przechowywany we właściwych warunkach zachowuje swoje cenne właściwości zdrowotne – mówi Arkadiusz Sadowski, założyciel Pasiek Rodziny Sadowskich. która oferuje miody tradycyjne, takie jak wielokwiatowy, lipowy czy gryczany, a także miody z dodatkami.

Miód jest przydatny do spożycia nawet do trzech lat od miodobrania i zachowuje swoje prozdrowotne walory przez dłuższy czas, pod warunkiem że jest przechowywany w odpowiedniej temperaturze. ‒W naszej firmie miód jest magazynowany w temperaturze maksymalnie 18 st. Celsjusza bez dostępu światła. Klientom także rekomendujemy, aby po zakupie przechowywali go w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 18 stopni C – radzi Arkadiusz Sadowski.

Nieważne, czy wybierzemy miód płynny (który pszczelarze nazywają patoką) czy skrystalizowany (zwany krupcem). Wbrew obiegowym opiniom ten drugi jest tak samo dobry jak miód płynny. ‒ Krystalizacji miodu to proces naturalny i typowy. W zależności od gatunku trwa on od tygodnia do roku od miodobrania i charakteryzuje dobry jakościowo miód – tłumaczy Arkadiusz Sadowski.

Czytaj też:
Najlepszy miód z prawdziwej pasieki!

Nieważne, czy wybierzemy miód płynny (który pszczelarze nazywają patoką) czy skrystalizowany (zwany krupcem). Wbrew obiegowym opiniom ten drugi jest tak samo dobry jak miód płynny. ‒ Krystalizacji miodu to proces naturalny i typowy. W zależności od gatunku trwa on od tygodnia do roku od miodobrania i charakteryzuje dobry jakościowo miód – tłumaczy Arkadiusz Sadowski.

Na przykład miód rzepakowy krystalizuje się już po dwóch - trzech miesiącach, w wypadku miodu akacjowego ten proces trwa nawet kilkanaście miesięcy. Można go jednak odwrócić. ‒ Aby skrystalizowany miód odzyskał swoją płynną postać należy go delikatnie podgrzać, pamiętając, że zachowuje on swoje cenne właściwości jedynie do temperatury 40℃. – wyjaśnia Arkadiusz Sadowski. A w wyższych temperaturach traci swoje właściwości lecznicze i antybiotyczne, dlatego słodząc nim herbatę, kawę czy mleko, warto płyn nieco schłodzić.

Przy zakupie miodu trudno ocenić, czy jest on dobrej jakości i czy nie został wcześniej zbyt podgrzany. ‒ Unikajmy miodów z mieszanek niewiadomego pochodzenia, oznaczonych jako: „mieszanka miodów wyprodukowanych w UE i krajach spoza UE” i wybierajmy znany z wysokiej jakości i jasno oznakowany miód polski – radzi Arkadiusz Sadowski. ‒ Najlepiej zdać się na sprawdzonych dostawców, takich jak godny zaufania lokalny pszczelarz czy też dobrze oceniana firma pszczelarska, sprzedająca przebadany produkt w sklepach ze zdrową żywnością lub w swoim sklepie online. Wybierajmy tych, których jakość potwierdzają liczni, zadowoleni klienci – dodaje.

Pracowite pszczółki

By został wyprodukowany 1 kg miodu, pszczoły muszą odwiedzić od 2 mln do 8 mln kwiatów. Latają na odległość do 3 km. W pasiekach żyją miliony pszczół, np. w Pasiekach Rodziny Sadowskich ‒ 50 mln tych owadów.
W okresie suszy, która mamy niestety obecnie, chcąc zadbać o pszczoły, warto w ogrodzie wystawić tzw. poidła – np. miskę z do połowy zanurzonymi kamieniami lub wiadro z wodą z pływającymi na powierzchni granulami keramzytu (kruszywo uzyskiwane z naturalnej gliny). Kamienie i keramzyt pozwalają pszczołom korzystać z wody bez ryzyka zamoczenia.
+
 0

Czytaj także