Kawa proteinowa to hit TikToka. Jak zrobić jej zdrowszą wersję bez chemii?

Kawa proteinowa to hit TikToka. Jak zrobić jej zdrowszą wersję bez chemii?

Dodano: 
Kawa proteinowa (profee) to hit TikToka. Jak ją przygotować?
Kawa proteinowa (profee) to hit TikToka. Jak ją przygotować? / Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Na rozśpiewanym TikToku sporą popularność zrobiło proste połączenie zwykłej, rozpuszczalnej kawy z białkiem w proszku, które ma ułatwiać odchudzanie. Zamiast wątpliwej jakości odżywek można jednak użyć w 100 proc. naturalnych składników i sprawić, że modny napój o nazwie Profee stanie się jeszcze lepszy – bez żadnych sztucznych dodatków.

Jeśli jeszcze nie słyszałeś o kawie proteinowej zwanej w skrócie Profee, to zapewne jeszcze nie jesteś stałym bywalcem TikToka – aplikacji, która robi furorę wśród najmłodszej części internautów. Użytkownicy tej platformy społecznościowej od pewnego czasu zachwycają się wymyślnymi sposobami na przygotowanie kawy z dodatkiem białka w proszku (w postaci popularnych wśród sportowców proteinowych shake'ów), kilku kostek lodu oraz dodatków smakowych – od zwykłego cukru po miód czy syrop klonowy.

Dodanie do zwykłej rozpuszczalnej kawy (lub świeżo zaparzonego espresso) odżywki białkowej zdaniem wielbicieli modnego napoju Profee ma przyspieszać metabolizm, ułatwiać spalenie tłuszczu i wspomagać odchudzanie – trudno jednak znaleźć przekonujące dowody na poparcie tej tezy, zwłaszcza jeśli wykorzystamy mieszanki pełne zbędnej chemii.

Mimo że z pewnością można znaleźć na rynku wysokiej jakości odżywki białkowe bogate w cenne składniki odżywcze, to jednak bez wątpienia dużo lepszym dodatkiem do popularnej kawy będą w 100 proc. naturalne źródła białka, które z powodzeniem mogą nam zastąpić zwykłe proteiny w proszku.

Przepis na zdrową wersję kawy proteinowej. Jak zrobić roślinny zamiennik napoju Profee?

Jeśli chcesz obejrzeć nagranie z polskimi napisami, pamiętaj o ustawieniu opcji pozwalającej na automatyczne tłumaczenie tekstu.

Składniki:

  • 1/4 kubka wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka stołowa zmielonych nasion chia
  • 1 łyżka stołowa zmielonego siemienia lnianego (może być len w proszku)
  • 1 łyżka stołowa zmielonych nasion dyni (wcześniej należy je namoczyć)
  • ewentualnie: zmielone orzeszki ziemne
  • 1 filiżanka roślinnego mleka z orzechów nerkowca
  • odrobina płynnej stewii lub syropu z daktyli do nadania słodkiego smaku (można pominąć)

Zaczynamy od zaparzenia kawy (możemy wykorzystać zarówno kawę rozpuszczalną, jak i świeżo przygotowane espresso).

W młynku elektrycznym mielimy na drobny proszek nasiona chia, siemię lniane oraz pestki dyni (które warto wcześniej namoczyć i pozostawić na pewien czas do wyschnięcia). Można do nich dodać także zmielone orzeszki ziemne mające sporo białka (w 100 g jest go aż 25,8 g). Warto wyjaśnić, że:

  • jedna łyżka stołowa pestek dyni zawiera około 2,7 g białka
  • taka sama ilość zmielonego siemienia lnianego ma około 1,9 g białka
  • a nasion chia – 4,7 g
  • filiżanka mleka z nerkowców ma zaś około 8 g białka

Drobno zmieloną masę zalewamy roślinnym mlekiem, dodajemy wcześniej zaparzoną kawę i dokładnie mieszamy – można też wlać wszystkie składniki do kielicha blendera i jeszcze raz zmiksować. Smacznego!

Czytaj też:
Która kawa jest najzdrowsza? Wyniki 10-letnich badań, które objęły pół miliona ludzi
Czytaj też:
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze

+
 0

Czytaj także