W tych rybach wykryto zanieczyszczenia. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega

W tych rybach wykryto zanieczyszczenia. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega

Dodano: 
Ryby, zdjęcie ilustracyjne
Ryby, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Shutterstock / Tatjana Baibakova
Ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego szkodliwym dla zdrowia tlenkiem etylenu GIS zdecydował o wycofaniu z obrotu niektórych wyrobów rybnych. O jakie produkty chodzi?

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o tym, że firma THAI UNION POLAND Sp. z o.o. (84-250 Gniewino, Strzebielinko 22) wycofuje niektóre wyroby rybne ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.

GIS wycofuje kilkanaście serii wyrobów rybnych

Chodzi o takie produkty jak:

  • Filety z makreli w sosie pomidorowym 170g BK K16
  • Filety z makreli w sosie curry 170g King Oscar Z06
  • Filety śledziowe w sosie pomidorowym z papryką 170g King Oscar K16
  • Filety z makreli w sosie curry 170g King Oscar K16
  • Filety z makreli w sosie pomidorowym 170 g MK K16
  • Filety śledziowe w sosie pomidorowym 170 g MK K16
  • Filety z makreli w sosie pomidorowym 170g BK K16
  • Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16
  • Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar Z06
  • Szprot w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16
  • Śledź w sosie pomidorowym 170 King Oscar K16

Szczegółowe informacje na temat numerów partii i daty ważności wycofywanych wyrobów rybnych zamieszczono na stronie gov.pl.

Główny Inspektor Sanitarny zaleca, by nie spożywać powyższych produktów ze względu na to, że tlenek etylenu jest uznawany za substancję szkodliwą dla zdrowia.

twitterCzytaj też:
W których rybach i owocach morza jest najwięcej jodu? 10 najlepszych źródeł
Czytaj też:
10 produktów, które podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu

Źródło: Zdrowie WPROST.pl / GIS