Salmonella na skorupkach jaj. Ostrzeżenie ws. partii wycofanej z obrotu

Salmonella na skorupkach jaj. Ostrzeżenie ws. partii wycofanej z obrotu

Dodano: 
Jajka, zdjęcie ilustracyjne
Jajka, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Pixabay / Couleur
GIS wydał ostrzeżenie o obecności Salmonelli na skorupkach jaj „Moja Kurka” dostępnych w Biedronce oraz „Jajach Królewskich” z Fermy Drobiu Andrzej, Bogusława Żmuda z Podkarpacia.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed Salmonellą na skorupkach jaj. GIS podkreślił, że spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może doprowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego o Salmonelli na skorupkach jaj

Alert został wprowadzony dla produktu: „Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L” o numerze partii „POW12 20.11” i kodzie na skorupkach jaj „1PL 10161326”. Produkt został wyprodukowany dla Biedronki w Kostrzynie i ma datę spożycia do 20 listopada 2021 r.

Moja Kurka

Zakład pakowania jaj po otrzymaniu informacji o salmonelli rozpoczął wycofywanie danej partii z obrotu i poinformował fermę, z której pochodziły jaja. W ramach kontroli wewnętrznej nie stwierdzono niezgodności. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie. Zakład pakowania jaj i ferma są pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

GIS ostrzega przed Salmonellą na „Jajach Królewskich”

Ostrzeżenie dotyczy również jaj kurzych z chowu klatkowego klasy M o numerze partii „25.10.2021” i kodzie na skorupkach jaj „3 PL 04141303”. Produkt został wprowadzony do obrotu przez „Fermę Drobiu – Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192”. Jaja mają datę spożycia do 27 listopada 2021 r.

Jaja Królewskie

O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Dębicy, nadzorującego zakład pakowania kwestionowanych jaj. Inspekcja weterynaryjna przeprowadziła kontrolę. Zakwestionowana partia jaj została w całości wprowadzona do obrotu. Zidentyfikowano również odbiorców, którzy mogą być w posiadaniu zakwestionowanych jaj. Powiadomiono także Powiatowego Lekarza Weterynarii nadzorującego fermę pochodzenia jaj.

Czytaj też:
Jajko w koszulce. Jak ugotować jajo bez skorupki? Poznaj dwa proste sposoby

Źródło: WPROST.pl / gov.pl/web/gis