Diety to plany dietetyczne pozwalające dostarczyć organizmowi witamin, składników odżywczych i minerałów. Zbilansowany i zdrowy sposób odżywiania przyczynia się nie tylko do utrzymania prawidłowej masy ciała, ale może również pomóc w zrzuceniu dodatkowych kilogramów. Dobrze skomponowana dieta mocno wpływa na zdrowie i samopoczucie – wspiera naturalną odporność organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje czy choroby cywilizacyjne.

Dieta w rzeczywistości nie jest niczym innym jak planem odżywiania. Jeśli jest on dobrze skomponowany, wspomaga pracę organizmu i warunkuje zachowanie dobrej kondycji. Przy niewłaściwym żywieniu, zbyt dużym udziale tłuszczów pochodzenia zwierzęcego czy węglowodanów, dieta może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Może doprowadzić do nadwagi i otyłości, rozwoju chorób cywilizacyjnych, podwyższenia poziomu cholesterolu czy rozwoju chorób układu krążenia.

Za najzdrowszą dietę uważana jest dieta śródziemnomorska. Jest to sposób żywienia bogaty w ryby i owoce morza, zdrowe tłuszcze (oliwę z oliwek), warzywa i owoce. W diecie tej praktycznie nie występuje czerwone mięso, a także wysoko przetworzone produkty. Nie sięga się również po tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, cukier, sól czy węglowodany. Niemal co roku dieta śródziemnomorska znajduje się na szczycie rankingów najzdrowszych diet.

Za najmniej zdrową uważana jest dieta zachodnia. To dieta będąca przeciwieństwem diety śródziemnomorskiej, obfitująca w cukier, węglowodany, sól i przetworzone produkty. Duży udział w diecie zajmuje mięso (zwłaszcza czerwone), fast foody, dania typu instant i słodkie napoje. Stosowanie diety zachodniej może zwiększać ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, a także chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca.