Co dzieje się z tłuszczem, gdy chudniesz?

Co dzieje się z tłuszczem, gdy chudniesz?

Dodano: 
Odchudzanie
Odchudzanie / Źródło: Unsplash / rawpixel
Biorąc pod uwagę, że otyłość jest jednym z głównych problemów zdrowotnych na świecie, wiele osób chce stracić tłuszcz. Istnieje wiele nieścisłości wokół procesu utraty tłuszczu. Podczas odchudzania komórki tłuszczowe kurczą się, ponieważ ich zawartość jest wykorzystywana do energii, choć ich liczba pozostaje niezmieniona.

Nadmiar zużytej energii – zwykle kalorii z tłuszczów lub węglowodanów – jest przechowywany w komórkach tłuszczowych w postaci trójglicerydów. W ten sposób twoje ciało oszczędza energię na przyszłe potrzeby. Z biegiem czasu ta nadwyżka energii powoduje nadwyżkę tłuszczu, która może wpływać na kształt i zdrowie twojego ciała. Aby uskutecznić odchudzanie, musisz spożywać mniej kalorii, niż spalasz. Nazywa się to deficytem kalorii.

Chociaż różni się w zależności od osoby, dzienny deficyt 500 kalorii jest dobry, aby zacząć zauważalną utratę tłuszczu. Utrzymując stały deficyt kalorii, tłuszcze są uwalniane z komórek tłuszczowych i transportowane do wytwarzającej energię maszynerii komórek zwanej mitochondriami. Tutaj tłuszcz jest rozkładany przez szereg procesów w celu wytworzenia energii. Jeśli deficyt kalorii będzie się utrzymywał, zapasy tłuszczu z twojego ciała będą nadal wykorzystywane jako energia, co spowoduje redukcję tkanki tłuszczowej. W miarę postępu procesu utraty tłuszczu komórki tłuszczowe drastycznie kurczą się, powodując widoczne zmiany w składzie ciała.

Produkty uboczne utraty tłuszczu

Kiedy tłuszcz ulega rozkładowi na energię w wyniku złożonych procesów w komórkach, uwalniane są dwa główne produkty uboczne – dwutlenek węgla i woda. Dwutlenek węgla jest wydychany podczas oddychania, a woda jest usuwana z moczem, potem lub wydychanym powietrzem. Usuwanie tych produktów ubocznych jest znacznie podwyższone podczas ćwiczeń z powodu zwiększonego oddychania i pocenia się.

Gdzie najpierw tracisz tłuszcz?

Zwykle ludzie chcą schudnąć z brzucha, bioder, ud i pośladków. Chociaż wykazano, że redukcje miejscowe nie są skuteczne, niektóre osoby tracą wagę z niektórych obszarów szybciej niż innych. Czynniki genetyczne i styl życia odgrywają znaczącą rolę w dystrybucji tkanki tłuszczowej. Ponadto, jeśli masz historię utraty wagi i powrotu do masy ciała, tłuszcz może rozkładać się inaczej z powodu zmian w komórkach tłuszczowych w czasie.

Gdy tracisz tłuszcz, te same komórki mogą się zmniejszyć, chociaż ich liczba pozostaje w przybliżeniu taka sama. Zatem głównym powodem zmian w kształcie ciała jest zmniejszony rozmiar, a nie liczba komórek tłuszczowych. Niektóre badania sugerują, że może to być jeden z powodów, dla których utrzymanie utraty wagi jest tak trudne dla wielu osób.

Czytaj też:
3 trendy w odżywianiu, które budzą niepokój dietetyków

Opracowała:
Źródło: Helathline
 0

Czytaj także