Dlaczego warto sięgać po kiwi jesienią?

Dlaczego warto sięgać po kiwi jesienią?

Dodano: 
Kiwi
Kiwi Źródło: Fotolia / Pineapple studio
Kiwi to mały włochaty owoc, który najczęściej jest sprzedawany w opakowaniach po kilka sztuk. Kiwi jest zielone w środku i zawiera mnóstwo drobniutkich, czarnych pestek. Chociaż obieranie lub wydrążanie kiwi może być zajęciem uciążliwym, warto sięgać po ten owoc szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Kiwi to nieduży owoc, ale bardzo wartościowy. Zielony miąższ jest bogaty w potas, witaminę C i E, błonnik pokarmowy i polifenole. To niesamowite połączenie składników sprawia, że kiwi jest jednym z najlepszych owoców, po które można sięgnąć. Co ciekawe, jadane są zarówno małe, czarne pestki, jak i brązowa skórka, którą większość z nas zupełnie niepotrzebnie wyrzuca.

Niektórzy obierają kiwi ze skórki i kroją miąższ w plasterki, inni kroją cały owoc na pół i wydrążają łyżeczką sam miąższ. Każdy ma swoją technikę jedzenia kiwi, jednak warto spożywać je w całości, np. dodając do koktajli.

Kiwi – właściwości prozdrowotne

Kiwi jest wyjątkowo odżywczym owocem. Jego unikalne połączenie różnych składników sprawia, że wykazuje silne działanie prozdrowotne. Oto kilka właściwości kiwi:

  • Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Oslo wykazało, że spożywanie od dwóch do trzech owoców kiwi dziennie może przynieść znaczące wyniki związane z zapobieganiem chorobom układu krążenia. Dzieje się tak, ponieważ zmniejsza ilość trójglicerydów. Ponadto w badaniu z 2014 r. znaleziono dowody na to, że substancje bioaktywne zawarte w trzech kiwi dziennie mogą obniżać ciśnienie krwi bardziej niż jedno jabłko dziennie. To kolejny dowód na to, że kiwi może zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego.
  • Z badań przeprowadzonych na Taipei Medical University wynika, że kiwi pomaga poprawić czas i jakość snu. To idealny owoc, po który warto sięgnąć wieczorem. Niedostateczna ilość snu ma bardzo niekorzystny wpływ nie tylko na samopoczucie, ale także na ogólny stan zdrowia – sprzyja występowaniu wielu chorób.
  • Kiwi zawiera dwa karotenoidy, luteinę i zeaksantynę, które są ważne dla zdrowia naszych oczu oraz zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej wraz z wiekiem.
  • Uważa się, że duża ilość witaminy C i przeciwutleniaczy zawartych w kiwi może w rzeczywistości pomóc w leczeniu astmy. Jedno z badań z 2000 roku wykazało korzystny wpływ na czynność płuc u tych, którzy regularnie spożywają świeże owoce, w tym kiwi.
  • Kiwi może zmniejszyć naszą podatność na infekcje, dzięki dużej zawartości witaminy C. W rzeczywistości tylko 1 szklanka kiwi dostarcza około 273 procent dziennej zalecanej wartości. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jeśli chodzi o wzmocnienie układu odpornościowego.
  • Kiwi zawiera bardzo dużo błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości i sprzyja regulacji metabolizmu. W jednym z badań odkryto, że ekstrakt z kiwi, zawierający aktynidynę, znacznie poprawił trawienie większości białek. Ponadto nie od dziś wiadomo, że błonnik pokarmowy jest sprzymierzeńcem osób będących na diecie odchudzającej.
  • Kiwi jest cennym źródłem witaminy C i E. Dwóch bardzo silnych antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia się i rozwój niektórych chorób, w tym nowotworów.

Chociaż kiwi ma wiele doskonałych właściwości zdrowotnych, u niektórych osób może powodować reakcję alergiczną. Objawy alergii na kiwi obejmują swędzące gardło, obrzęk języka, trudności w połykaniu, wymioty i pokrzywkę.

Czytaj też:
Niedobór witaminy C – co powinno zaniepokoić?