Jogurt grecki – dlaczego warto włączyć go do diety?

Jogurt grecki – dlaczego warto włączyć go do diety?

Dodano: 
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie Źródło:Unsplash / rawpixel
Jogurt grecki cieszy się dużym zainteresowaniem, choć nie jest tak popularny jak kefir czy jogurt naturalny. Ma specyficzny smak i konsystencję. Jedni go uwielbiają, inni jeszcze nigdy go nie jedli. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć jogurt grecki do codziennej diety.

Jogurt grecki bywa często stosowany przez nas jako gęstszy zamiennik jogurtu naturalnego. To jednak błąd, ponieważ te dwa produkty znacznie się od siebie różnią – nie tylko smakiem i konsystencją, ale też wartościami odżywczymi sposobem produkcji. Jogurt grecki jest pozbawiony serwatki, czyli płynu zawierającego laktozę. Dzięki temu jest też gęstszy, ma bardziej kremową konsystencję i jest cierpki w smaku.

Jogurt grecki ma mniej kalorii niż inne jogurty, ale nie jest pozbawiony tłuszczu. Co ciekawe, jogurt grecki o niskiej zawartości tłuszczu lub bez tłuszczu może nie mieć takich samych korzyści zdrowotnych jak tradycyjny jogurt grecki. Dlatego też lepiej nie próbować przedobrzyć i wybierać produkt tradycyjny, nawet kosztem zawartego tłuszczu. Dzięki temu można wykorzystać w pełni prozdrowotne korzyści tego produktu. A jest ich naprawdę sporo!

W jogurcie greckim znajdziemy:

  • wapń,
  • białko,
  • probiotyki,
  • jod,
  • witaminę B12.

Jogurt grecki zawiera więcej białka niż inne jogurty i właśnie dlatego jest ceniony przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Białko daje uczucie sytości na dłużej i naprawdę ułatwia odchudzanie.

Jogurt grecki – właściwości prozdrowotne

  • Jedzenie jogurtu greckiego może poprawić zdrowie kości, ponieważ jest bogate w wapń i białko. Wapń wspomaga zdrowie kości i może zmniejszyć ryzyko osteoporozy, zwyrodnieniowej choroby kości.
  • Jogurt grecki daje uczucie sytości i redukuje napady głodu. Badania dowodzą, że po posiłku bogatym w białko rzadziej sięgamy po coś do jedzenia, a to oznacza, że w ciągu dnia spożywamy mniej kalorii.
  • Dieta bogata w białko przyspiesza metabolizm. Jednak samo jedzenie jogurtu greckiego nie spowodowuje, że będziemy spalać więcej kalorii. Natomiast jedzenie greckiego jogurtu, jako części zrównoważonej diety, która zawiera wystarczającą ilość białka, węglowodanowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów, może pomóc w zmniejszeniu masy ciała i poprawie metabolizmu.
  • Grecki jogurt zawiera probiotyki. Są to dobre bakterie, które mogą przywrócić zdrową równowagę bakteryjną w jelitach. Probiotyki korzystnie wpływają na przemianę materii, przyspieszają metabolizm, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają nastrój, ponieważ to właśnie dzięki dobrym bakteriom w jelitach produkowana jest serotonina.
  • Produkty bogate w białko, takie jak jogurt grecki, mogą pomóc w budowaniu masy mięśniowej. Dzięki temu, będąc na diecie odchudzającej, możemy chudnąć bez utraty mięśni.

Czytaj też:
Korzeń maca podbija Instagram. Czy faktycznie warto po niego sięgać?

Wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających z greckiego jogurtu odnosi się do jego wysokiej zawartości białka. Dieta bogata w białko może pomóc zmniejszyć głód, zwiększyć metabolizm i budować mięśnie. Białko jest nieodłącznym i bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety.

Dobra wiadomość jest taka, że jogurt grecki bardzo łatwo włączyć do codziennej diety. Może być dodatkiem do sałatek, bazą przeróżnych sosów i dipów. Niektórzy stosują go jako zamiennik śmietany czy majonezu. Świetnie sprawdzi się także solo, z dodatkiem świeżych owoców. Ze względu na swój cierpki smak, pomaga odzwyczaić się od cukru.

Źródło: Medical News Today/Health Line