Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła raport, w którym apeluje do konsumentów, by dokładnie myli awokado przed jego krojeniem. Wynika to z faktu, że znaczna część skórek z awokado, które zostały pobrane w ciągu 18 miesięcy, dała wynik pozytywny dla bakterii, takich jak Salmonella i Listeria. W rzeczywistości 17 procent z 1 615 testowanych awokado miało potencjalnie szkodliwe bakterie. Stwierdzono również, że 0,24 procent badanych awokado zawiera listerię w ich jadalnych częściach, nie tylko na skórce. Jest to niewielki procent, ale nie warto ignorować zagrożenia. Co ciekawe, próbki analizowane przez FDA zostały pobrane zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.
W trakcie krojenia awokado bakterie, przy pomocy noża, mogą dostać się do głębszych warstw awokado, co zwiększa ryzyko zakażenia w trakcie konsumpcji. Dlatego też zaleca się dokładne mycie skórki awokado przed myciem. Dotyczy to wszystkich warzyw i owoców, nawet tych których skórek nie jemy.
Listerioza – co to takiego?
Listerioza jest chorobą zakaźną zazwyczaj spowodowaną spożyciem pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes, które występują powszechnie w środowisku naturalnym. Objawy mogą wystąpić od kilku do kilkudziesięciu dni po spożyciu skażonej żywności. Zdarza się, że zakażenie przebiega bezobjawowo. Jednak szczególną ostrożność powinny zachować osoby z obniżoną odpornością, ludzie starsi, małe dzieci, a także kobiety w ciąży. Listerioza zwykle objawia się gorączką, dreszczami i bólami mięśniowymi. Mogą wystąpić też nudności i wymioty, problemy z równowagą, drgawki, odwodnienie.
Czytaj też:
Zatrucie alkoholowe to nie kac. Przyczyny, objawy, leczenie zatrucia alkoholowego