10 produktów, które wzmacniają układ odpornościowy

10 produktów, które wzmacniają układ odpornościowy

Dodano: 
Świeże warzywa
Świeże warzywa Źródło: Fotolia / Autor: merc67
Układ odpornościowy będzie funkcjonował sprawniej, jeśli nasza dieta będzie obfitowała w różne, cenne i wartościowe pokarmy. Na szczęście większość z nich można łatwo włączyć do codziennego menu. Owoce cytrusowe to pewniak. Co jeszcze powinno znaleźć się w diecie, wspomagającej układ immunologiczny?

Cytrusy
Owoce cytrusowe są doskonałym źródłem witaminy C. Zwiększa produkcję białych krwinek i jest silnym przeciwutleniaczem. Cytrusy są one kluczowe w walce z infekcjami. Ponieważ twoje ciało nie produkuje ani nie magazynuje tej witaminy, potrzebujesz codziennej dawki dla zachowania dobrego zdrowia.

Czosnek
Czosnek słynie ze swoich korzyści prozdrowotnych, wykorzystywanych na całym świecie. Doskonale walczy z infekcjami. Czosnek może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi i spowolnić twardnienie tętnic.

Papryka
Jeśli uważasz, że owoce cytrusowe mają najwięcej witaminy C spośród owoców i warzyw, pomyśl jeszcze raz. To czerwona papryka (i kapusta!) jest najlepszym źródłem tej witaminy. Czerwone papryki są również bogatym źródłem beta-karotenu. Poza wzmocnieniem układu odpornościowego, witamina C może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry. Beta-karoten pomaga utrzymać zdrowe oczy i skórę.

Brokuły
Brokuły to wyjątkowo wartościowe warzywa. Zawierają witaminy A, C i E, a także wiele innych przeciwutleniaczy i błonnika. Należy jednak pamiętać, by ich nie rozgotować. Wówczas przestaną być tak cenne.

Napar z imbirem
Imbir może pomóc zmniejszyć stan zapalny, co może zmniejszyć ból gardła i inne choroby zapalne. Imbir może również pomóc w zmniejszeniu nudności. Jest też pomocny w zwalczaniu przewlekłego bólu.

Szpinak
Jest także bogaty w liczne antyoksydanty i beta-karoten, które mogą zwiększać zdolność naszych systemów odpornościowych do walki z infekcjami. Ponadto jest doskonałym źródłem witaminy C i żelaza.

Migdały
Orzechy te są bardzo odżywcze i bogate w zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Migdały są jednymi z najlepszych źródeł witaminy E – bardzo silnego przeciwutleniacza. Witamina E pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Doskonale wpływa na skórę. To mocny przeciwutleniacz, który przyczynia się m.in. do opóźniania procesów starzenia.

Kurkuma
Ta jasnożółta, gorzka przyprawa była również używana od lat jako środek przeciwzapalny w leczeniu zarówno choroby zwyrodnieniowej stawów, jak i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Kiwi
Kiwi jest pełne niezbędnych składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, potasu, witaminy K i witaminy C. Witamina C (jak wcześniej wspomniano) zwiększa poziom białych krwinek w celu zwalczania infekcji, podczas gdy inne składniki odżywcze kiwi utrzymują prawidłowe funkcjonowanie reszty organizmu.

Zielona herbata
Zielona herbata zawiera flawonoidy, rodzaj przeciwutleniacza. Zielona herbata jest również dobrym źródłem aminokwasu L-teanina. L-teanina może pomóc w produkcji związków zwalczających zarazki w komórkach T.