10 produktów, które wzmacniają układ odpornościowy

10 produktów, które wzmacniają układ odpornościowy

Dodano: 
Świeże warzywa
Świeże warzywa / Źródło: Fotolia / Autor: merc67
Układ odpornościowy będzie funkcjonował sprawniej, jeśli nasza dieta będzie obfitowała w różne, cenne i wartościowe pokarmy. Na szczęście większość z nich można łatwo włączyć do codziennego menu. Owoce cytrusowe to pewniak. Co jeszcze powinno znaleźć się w diecie, wspomagającej układ immunologiczny?

Zielona herbata
Zielona herbata zawiera flawonoidy, rodzaj przeciwutleniacza. Zielona herbata jest również dobrym źródłem aminokwasu L-teanina. L-teanina może pomóc w produkcji związków zwalczających zarazki w komórkach T.

Kiwi
Kiwi jest pełne niezbędnych składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, potasu, witaminy K i witaminy C. Witamina C (jak wcześniej wspomniano) zwiększa poziom białych krwinek w celu zwalczania infekcji, podczas gdy inne składniki odżywcze kiwi utrzymują prawidłowe funkcjonowanie reszty organizmu.

Kurkuma
Ta jasnożółta, gorzka przyprawa była również używana od lat jako środek przeciwzapalny w leczeniu zarówno choroby zwyrodnieniowej stawów, jak i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Migdały
Orzechy te są bardzo odżywcze i bogate w zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Migdały są jednymi z najlepszych źródeł witaminy E – bardzo silnego przeciwutleniacza. Witamina E pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Doskonale wpływa na skórę. To mocny przeciwutleniacz, który przyczynia się m.in. do opóźniania procesów starzenia.

Szpinak
Jest także bogaty w liczne antyoksydanty i beta-karoten, które mogą zwiększać zdolność naszych systemów odpornościowych do walki z infekcjami. Ponadto jest doskonałym źródłem witaminy C i żelaza.

Napar z imbirem
Imbir może pomóc zmniejszyć stan zapalny, co może zmniejszyć ból gardła i inne choroby zapalne. Imbir może również pomóc w zmniejszeniu nudności. Jest też pomocny w zwalczaniu przewlekłego bólu.

Brokuły
Brokuły to wyjątkowo wartościowe warzywa. Zawierają witaminy A, C i E, a także wiele innych przeciwutleniaczy i błonnika. Należy jednak pamiętać, by ich nie rozgotować. Wówczas przestaną być tak cenne.

Papryka
Jeśli uważasz, że owoce cytrusowe mają najwięcej witaminy C spośród owoców i warzyw, pomyśl jeszcze raz. To czerwona papryka (i kapusta!) jest najlepszym źródłem tej witaminy. Czerwone papryki są również bogatym źródłem beta-karotenu. Poza wzmocnieniem układu odpornościowego, witamina C może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry. Beta-karoten pomaga utrzymać zdrowe oczy i skórę.

Czosnek
Czosnek słynie ze swoich korzyści prozdrowotnych, wykorzystywanych na całym świecie. Doskonale walczy z infekcjami. Czosnek może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi i spowolnić twardnienie tętnic.

Cytrusy
Owoce cytrusowe są doskonałym źródłem witaminy C. Zwiększa produkcję białych krwinek i jest silnym przeciwutleniaczem. Cytrusy są one kluczowe w walce z infekcjami. Ponieważ twoje ciało nie produkuje ani nie magazynuje tej witaminy, potrzebujesz codziennej dawki dla zachowania dobrego zdrowia.

Czytaj także

 0