Ta surówka obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi. Potrzebujesz dwóch składników

Ta surówka obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi. Potrzebujesz dwóch składników

Dodano: 
Warzywa
Warzywa / Źródło: Pexels / Magda Ehlers
Wiele osób zmaga się z wysokim poziomem złego cholesterolu i wysokim ciśnieniem. Oba te stany znacznie zwiększają wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. To ważne, by w umiejętny sposób umieć obniżyć cholesterol i wyregulować ciśnienie krwi. Dieta ma tutaj ogromne znaczenie!

Nadciśnienie jest powszechnie występującym problemem. Czynniki takie jak stres, zła dieta i brak aktywności fizycznej mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Stan ten jest również związany z wysokim poziomem cholesterolu. Jedno i drugie schorzenie często idą w parze. Bywa, że konieczne musi być wprowadzenie leków. Mimo to lekarze zawsze namawiają do zmiany sposobu odżywiania. Wiele różnych produktów potrafi obniżać (ale są też takie, które podwyższają) ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.

Surówka z ogórka i cebuli obniża cholesterol i ciśnienie

Większość z nas miała okazję chociaż raz zjeść surówkę z ogórka i cebuli. Niektórzy dodają do niej jeszcze sól i pieprz, a nawet śmietanę. To proste połączenie dwóch warzyw jest wyjątkowo smaczne, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie.

Ogórki są pełne wody, błonnika, potasu i magnezu. Potas pomaga zrównoważyć ilość sodu w komórkach, który może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Ponadto powoduje też nadciśnienie. Z drugiej strony błonnik reguluje ciśnienie krwi, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega cukrzycy typu 2 i zwiększa utratę masy ciała.

Cebula słynie m.in. ze swoich właściwości bakteriobójczych. Działa też moczopędnie, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.

Źródło: Daily Health Post

Czytaj także

 0