Ten dodatek do żywności może zmieniać metabolizm i sprzyjać insulinooporności

Ten dodatek do żywności może zmieniać metabolizm i sprzyjać insulinooporności

Dodano: 
Pieczywo pełnoziarniste
Pieczywo pełnoziarniste / Źródło: Fotolia / pabisiak
Żywność, po którą każdego dnia sięgamy, jest pełna różnych dodatków. Jedne konserwują, inne nadają odpowiednią strukturę lub smak. Jedne są naturalne, inne niekoniecznie. Mogą mieć wpływ na nasz organizm lub nie. Nowe badania pokazują, jak powszechnie stosowany środek przeciw pleśni zmienia metabolizm cukru i napędza insulinooporność u myszy i mężczyzn.

Dieta zachodnia, bogata w przetworzoną żywność, cukier i tłuszcz, jest znanym czynnikiem ryzyka otyłości i cukrzycy typu 2. Powszechnie wiadomo, że lepiej unikać fast-foodów, słodyczy, napojów gazowanych. Może się więc wydawać, że eliminacja tych produktów z codziennej diety uchroni nas przed rozwojem tych cywilizacyjnych chorób. Niestety, niekoniecznie. Jak donosi Medical News Today, istnieje pewien dodatek do żywności, który może zmieniać metabolizm i prowadzić do insulinooporności. Tak wykazały badania.

Propionian czyli E282

Konserwanty są powszechnie wykorzystywane przy produkcji jedzenia. Ich zadanie to jak najdłużej utrzymać świeżość produktu. Jednym z takich chemikaliów jest propionian – przeciwdziałający powstawaniu pleśni, krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który naturalnie wytwarzają bakterie w jelitach. Jako środek konserwujący (E282) występuje w chlebie i innych wypiekach.

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health i Sheba Medical Center doszli do ciekawego odkrycia, podczas swoich badań, zarówno na myszach, jak i na ludziach.

Badacze odkryli, że propionian aktywował współczulny układ nerwowy, mierzony poziomami noradrenaliny, i zwiększał poziomy hormonów, m.in. glukagonu. To spowodowało wysoki poziom glukozy, co z kolei doprowadziło do wysokiego poziomu insuliny we krwi.

Ponieważ jednak badania nie były w stanie wykazać przyczyny i wpływu spożycia propionianu na otyłość globalną i cukrzycę typu 2, naukowcy są dalecy od sugerowania, by wykluczyć ten konserwant. Zespół nie badał również długoterminowych skutków przewlekłego narażenia na propionian na niskim poziomie u ludzi. W badaniach stosowano wysokie dawki. Konieczne są dalsze analizy.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie „Science Translational Medicine”.

Źródło: Medical News Today

Czytaj także

 0