Przepis na domowe lody z awokado. Można jeść je bez wyrzutów sumienia

Przepis na domowe lody z awokado. Można jeść je bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Lody
Lody / Źródło: Pexels / Jer Chung
Gdy temperatura za oknem wzrasta, pojawia się ochota na lody. Te sklepowe na ogół są kaloryczne. Jeszcze gorzej, gdy zmagamy się z nietolerancją laktozy lub unikamy produktów odzwierzęcych. Często pozostaje nam samemu przygotowywać lody. A te mogą być naprawdę smaczne i zdrowe. Co powiesz na lody z awokado? Przepis jest banalnie prosty!

Zdrowe lody, do przygotowania których potrzeba tylko 6 składników? Tak! Mowa o lodach na bazie awokado. Są zdrowie, orzeźwiające i bogate w cenne składniki odżywcze.

Domowe lody z awokado – przepis

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki niesłodzonego migdałowego mleka
  • 1/4 szklanki syropu klonowego, miodu lub innego płynnego słodzika
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej
  • 1/4 szklanki płatków/drażetek czekoladowych

Przygotowanie:

  • Usuń pestkę z awokado i wyskrob miąższ.
  • Dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem płatków czekoladowych do blendera o dużej mocy.
  • Miksuj aż masa stanie się gładka i kremowa.
  • Dorzuć wiórki czekoladowe, zamieszaj łyżką i przelej do pojemniczka.
  • Wstaw do zamrażalnika na około 4-5 godzin.
  • Nakładaj łyżką do lodów.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado obniża poziom cholesterolu, wspomaga odchudzanie oraz reguluje ciśnienie krwi. Umożliwia rozpuszczanie się niektórych witamin (A, D, E, K), zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu, zapobiega cukrzycy, wspiera pracę układu odpornościowego i wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. W 100g produktu znajduje się 190 kalorii, 19,5g tłuszczu, 1,9g węglowodanów i 1,9g białka. Warto więc włączyć awokado do codziennej diety jako źródło zdrowych tłuszczów roślinnych.

Czytaj także:
Nie myjesz awokado przed krojeniem? Popełniasz duży błąd!

Czytaj także