Dlaczego właśnie dziś warto sięgnąć po buraki? Zdziwisz się

Dlaczego właśnie dziś warto sięgnąć po buraki? Zdziwisz się

Dodano: 
Buraki
Buraki Źródło: Fotolia / ulada
Nawet burak zasługuje na własne święto! Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, to jednak wszyscy powinni docenić jego prozdrowotne właściwości. 24 listopada świętujemy Dzień Buraka – sprawdź, dlaczego to warzywo jest doceniane w profilaktyce chorobowej już od czasów Starożytnej Grecji!

Burak po raz pierwszy w kulturze europejskiej pojawia się w greckiej literaturze w 420 r. p.n.e. – od tamtej pory warzywo zawędrowało przez Rzym, Francję i Hiszpanię, aby do XV w. objąć swoim zasięgiem całą Europę. I choć rodzajów buraka od tamtej pory przybyło, a samo warzywo już nie przypomina swojej dzikiej odmiany sprzed kilku tysięcy lat, jego prozdrowotne właściwości wciąż są doceniane na współczesnych stołach.

Super burak w codziennej diecie

Właściwości prozdrowotne buraka wynikają przede wszystkim ze składników mineralnych, które zawiera. Jednym z nich jest potas (burak zawiera go aż 348 mg na 100 g części jadalnej), który prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Dodatkowo reguluje gospodarkę wodną organizmu i poprawia funkcjonowanie mięśni.

Buraka cechuje także wysoka zawartość folianów – w 100 g części jadalnej warzywa znajduje się 87 µg przy zalecanych 200 µg dziennie. Związki z tej grupy przyczyniają się m.in. do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży, a także pomagają w prawidłowej produkcji krwi. Uczestniczą także w procesie podziału komórek i utrzymywaniu właściwych funkcji psychologicznych. A skoro powinniśmy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców w 5 porcjach dziennie, dlaczego nie zacząć od buraka, skoro ma tyle wartościowych składników?

Buraki kontra anemia

Buraki są naturalnie bogate w żelazo, którego niedobór może powodować anemię i niski poziom czerwonych krwinek w organizmie. Buraki mogą również pomóc organizmowi lepiej wchłaniać żelazo, co poprawia krążenie krwi i zdolność czerwonych krwinek to transportu tlenu.

Buraki kontra nowotwory

Związek, który nadaje burakom ich ciemnoczerwoną barwę, został powiązany z redukcją nowotworów złośliwych i zmian przedrakowych.

Buraki a zdrowe serce

Regularne spożywanie buraków może pomóc w zapobieganiu zawałom serca i innym problemom sercowo-naczyniowym, ponieważ mają one zdolność obniżania ciśnienia krwi, a tym samym pomagają powstrzymać rozwój nadciśnienia. Za przyczynę uważa się azotany, związki w soku z buraków, które zamieniają się w kwas azotowy we krwi i pomagają rozszerzać i rozluźniać naczynia krwionośne.

Buraki a szczupła sylwetka

Buraki są bogate w błonnik pokarmowy, który sprzyja hamowaniu apetytu, daje uczucie sytości i ułatwia wypróżnianie. Ponadto buraki ćwikłowe pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Sok z buraków ma niewiele kalorii i praktycznie nie zawiera tłuszczu.

Buraki kontra zmęczenie

Buraki są doskonałym źródłem potasu, który pomaga prawidłowo funkcjonować nerwom i mięśniom. Jeśli poziomy potasu staną się zbyt niskie, może wystąpić zmęczenie, osłabienie i skurcze mięśni. Bardzo niski poziom potasu może prowadzić do zagrażających życiu zaburzeń rytmu serca.

Buraki kontra starzenie się

Przeciwutleniacze i związki fenolowe znajdujące się w burakach mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom, spowodowanym przez wolne rodniki. Ponadto burak posiada właściwości przeciwzapalne, które mogą w naturalny sposób spowolnić oznaki starzenia i zapobiegać chorobom związanym z wiekiem. Sok z buraków jest dobrym źródłem witaminy C. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wspiera również produkcję kolagenu, gojenie się ran i wchłanianie żelaza.

Burak dla zdrowej wątroby

Detoksykacja na poziomie komórkowym jest niezbędna i może poprawić zdrowie całego ciała. Sok z buraka w naturalny sposób wspiera pracę wątroby, ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu. Może również chronić wątrobę przed złogami tłuszczowymi, które często są spowodowane niedoborem białka i nadużywaniem alkoholu.

Buraki w ciąży

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B, którą powinny suplementować kobiety w ciąży oraz w wieku rozrodczym. To witamina, która pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej. Może również zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu. Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego.

Burak w butelce

Buraka można wkomponować w codzienne menu w wielu formach, rozpoczynając od surowej, poprzez formę kiszoną, zasmażaną, aż na zupach i chłodnikach kończąc. Do tego dodajmy też surówki czy wysokiej jakości soki i smoothies, w których burak może być jednym ze składników. Te ostatnie rozwiązania są szczególnie wygodne ze względu na szeroką dostępność w mniejszych sklepach, marketach czy na stacjach benzynowych.

Drogowskazem, ułatwiającym wybór produktów o prozdrowotnych właściwościach, jest znak Certyfikowany Produkt (CP), który zawiera dodatkowo oświadczenia zdrowotne i/lub żywieniowe. Działają one na prostej zasadzie – informują o witaminach i składnikach mineralnych, które znajdują się w danym produkcie, oraz wyjaśniają, jak pozytywnie wpływają na organizm. Jak będzie to wyglądało w kontekście np. soku z buraka? Przykładowo, przy znaku Certyfikowany Produkt (CP), pojawi się informacja o zawartości potasu i jego pozytywnym wpływie na funkcjonowanie układu nerwowego. Wznieś więc toast szklanką pysznego soku lub smoothies z okazji Dnia Buraka – na zdrowie!

Czytaj też:
Czosnek nie leczy raka, ale czy może przed nim chronić?

Źródło: Informacje prasowe/ Zdrowie Wprost