Kasza gryczana zanieczyszczona pestycydami. „Chcemy to postrzegać jako wypadek przy pracy”

Kasza gryczana zanieczyszczona pestycydami. „Chcemy to postrzegać jako wypadek przy pracy”

Dodano: 
Kasza gryczana
Kasza gryczana / Źródło: Pixabay / Nechaev
Kasze stanowią element zdrowej i zbilansowanej diety. Eksperci ds. odżywiania sugerują, by stale gościły na naszych stołach. Pytanie – czy ich spożywanie faktycznie jest bezpieczne? Niedawno pojawiały się niepokojące doniesienia na temat kaszy gryczanej.

Czy kasza gryczana nie jest taka zdrowa jak nam się wydawało? Okazało się, że w kaszach niektórych marek odkryto glifosat, czyli pestycyd, który może wywoływać nowotwory. Opowiedział o tym Marcin Galicki, ekspert Fundacji Konsumentów. Dlaczego część kasz została zanieczyszczona?

FoodRentgen i Fundacja Konsumentów zdecydowały się przebadać 10 najpopularniejszych kasz sprzedawanych w naszych sklepach na obecność glifosatu – herbicydu, który jest stosowany przez niektórych rolników do suszenia gryki i prosa. Wyniki tej analizy są niepokojące. Tylko cztery kasze z dziesięciu badanych nie zawierały tej niebezpiecznej substancji, a w dwóch znaleziono śladowe ilości herbicydu. Pozostałe cztery produkty budzą poważne zastrzeżenia.

Jak podaje FoodRentgen na swoich stronach "najnowsze opracowania coraz częściej wskazują na związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy ekspozycją organizmu ludzkiego na tę substancję oraz zapadalność na poszczególne zespoły chorobowe. Dr Andrzej Banach, Naprotechnolog/Ginekolog z Wroclawia zauważył, że glifosat skutecznie ogranicza liczbę plemników u mężczyzn pracujących w rolnictwie".

Czytaj także:
Jak zrobić doskonałą zupę z soczewicy? Kucharz zdradza swój sekret

Opracowała:
Źródło: X-news / Report Food Rentgen

Czytaj także

 0