Śliwkowe tiramisu – tym deserem oczarujesz gości

Śliwkowe tiramisu – tym deserem oczarujesz gości

Dodano: 1
Kolacja wigilijna
Kolacja wigilijna / Źródło: Pexels / picjumbo.com
Jak co roku planujesz podać sernik i makowca? A może czasem warto zaszaleć? Samar Khanafer, finalistka III. edycji programu „MasterChef”, proponuje śliwkowe tiramisu. Jakie jeszcze dania z przyprawami korzennymi przygotowała?

Samar Khanafer zaprezentowała w kuchni „Dzień Dobry TVN” swój przepis na wolno pieczony rostbef z salsą z granatów oraz śliwkowe tiramisu, które idealnie sprawdzą się w świąteczne dni. Co jeszcze przygotowała?

Głównym składnikiem przypraw korzennych jest imbir. Jego właściwości znane i cenione są od wieków.

Imbir – właściwości prozdrowotne

  • Imbir wykazuje silne działanie przeciwzapalne, chroniąc w ten sposób organizm przez rozwojem różnych schorzeń i poważnych chorób. Przewlekłe zapalenie jest związane z chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, artretyzmem, chorobą Alzheimera, chorobami płuc i chorobami autoimmunologicznymi.
  • Imbir ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.
  • Korzeń imbiru zapobiega również zaparciom, leczy wrzody żołądka oraz zwalcza wzdęcia, mdłości, wymioty, skurcze brzucha i biegunkę. Jest powszechnie stosowany przez kobiety w ciąży, ponieważ w naturalny sposób redukuje mdłości, ale także sprawdza się w czasie okresu, ponieważ zmniejsza bóle menstruacyjne.
  • Imbir jest rośliną, która bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia, poprawiając przepływ krwi, dotleniając organizm. Zapobiega zawałowi i udarowi, redukując rozwój blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Czytaj też:
Catering świąteczny vs. dania domowe. Ekspert do spraw żywienia ocenia

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
 1
  • Trzeba tylko najpierw zrobić takie pyszne danie. Ale z tym imbirem to akurat macie rację, bo faktycznie jak go dodawałam swego czasu do różnych dań to problemów z trawieniem praktycznie nie miałam. Ale jak już na gotowanie w zasadzie nie mam czasu to znowu wróciły te moje problemy. Teraz staram się przyjmować wyrób Intesta i jest lepiej i myślę, że odpowiednio przeżyję święta w tyn roku
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także