6 fioletowych pokarmów bogatych w antocyjany. Są super zdrowe!

6 fioletowych pokarmów bogatych w antocyjany. Są super zdrowe!

Dodano: 
Bezowe gniazdka z borówkami
Bezowe gniazdka z borówkami
Nie jest tajemnicą, że spożywanie wszystkich kolorów tęczy jest dla ciebie dobre, ponieważ jednocześnie pozwala uzupełnić mikroelementy: witaminy, minerały i składniki odżywcze. To ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Warto na ten przykład jeść fioletowe produkty. A dlaczego? Dowiesz się już za chwilę.

Co sprawia, że fioletowa żywność jest fioletowa?

To pytanie może z pozoru wydawać się dziwne, ale – naprawdę ma sens. Grupa fitochemikaliów zwanych antocyjanami nadaje żywności w kolorze czerwonym, niebieskim i fioletowym unikalny kolor. Badania sugerują, że antocyjany mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz... nadają kolor. Co więcej, inne badania wskazują na to, że antocyjany mogą pomóc w poprawie funkcji naczyń krwionośnych, poziomu cukru we krwi i cholesterolu – a wszystko to wpływa na obniżenie ryzyka chorób serca.

Czytaj także:
Ostre potrawy poprawiają humor? Sprawdź, jak kapsaicyna wpływa na ciało

Te fioletowe pokarmy koniecznie włącz do swojej diety

Czytaj także:
Jaka jest różnica między dietą roślinną a dietą wegańską?

Źródło: myfitnesspal.com

Czytaj także

 0