Jak wykorzystać resztki po świętach? Triki Piotra Kucharskiego

Jak wykorzystać resztki po świętach? Triki Piotra Kucharskiego

Dodano: 
Gotowanie
Gotowanie / Źródło: Shutterstock / vedrana2701
Piotr Kucharski zaprosił widzów "Dzień Dobry TVN" do swojej domowej kuchni we Wrocławiu. Zademonstrował w niej co zrobić z jedzeniem, które zostało po Świętach Wielkanocnych. Jak zrobić keks z resztek ciast?

A może zamrozić?

Nietypowe produkty, które można mrozić:

  • Białka jaj – bardzo często zostają, gdy potrzebujemy samych żółtek. Białka można później wykorzystać do przygotowania bezy. Najlepiej, by rozmrażały się przez noc w lodówce.
  • Masło – można zamrażać je w oryginalnym opakowaniu lub przełożyć do torebki foliowej.
  • Chipsy – chłód nie tylko podwaja ich termin przydatności do spożycia, ale także sprawia, że są bardziej chrupkie.
  • Kolby kukurydzy – świeżą kukurydzę należy zamrozić natychmiast po zakupie.
  • Świeże zioła – wystarczy tylko dokładnie je poszatkować, przełożyć do pojemniczków, podpisać i gotowe.
  • Orzechy – dzięki procesowi mrożenia dłużej zachowują świeżość, ponieważ nie psują się tak szybko tłuszcze w nich zawarte.
  • Twarde sery – po zamrożeniu nieco zmienią swoją teksturę i staną się kruche, dlatego zamrażanie ma sens, gdy chcemy je wykorzystać do gotowania, a nie w formie deski serów.
  • Ryż i makaron – należy podzielić je na porcje i oddzielnie zamrozić. Później, podczas rozmrażania wystarczy dodać trochę wody i wstawić do mikrofalówki na kilka minut.
  • Rosół – w lodówce nie powinien stać zbyt długo, ale w zamrażalniku może leżeć nawet 4-6 miesięcy.
  • Pizza – jedzona na drugi dzień nie smakuje równie dobrze. Lepiej po ostygnięciu zamrozić ją i później podgrzać w piekarniku.
  • Świeże produkty na koktajl – owoce i warzywa szybko się psują. Jeśli często przygotowujemy koktajle, możemy zrobić małe pakunki, które później wystarczy rozmrozić i zmiksować. Wystarczy wrzucić do woreczka swoje ulubione owoce i warzywa, by w ten sposób przygotować gotową porcję na koktajl.

Produkty, których nie należy mrozić:

  • Liście sałaty – po rozmrożeniu staną się miękkie i zwiędną. Stracą też swój smak.
  • Smażone potrawy – po rozmrożeniu stracą swoją chrupkość, staną się miękkie.
  • Jajka w skorupce – gdy ciecz zamarza, zwiększa swoją objętość. To samo dzieje się wewnątrz jajka – najprawdopodobniej popękają i staną się bezużyteczne.
  • Kwaśna śmietana – mrożenie spowoduje, że się rozwarstwi.
  • Ziemniaki – ponieważ zawierają dużo wody, w miąższu pojawią się kryształki lodu. Ziemniaki nie lubią też lodówki.
  • Produkty, które już raz były zamrożone – nie należy mrozić niczego, co już raz było zamrożone. Dotyczy to w szczególności produktów na bazie jaj i nabiału.
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
+
 0

Czytaj także