Kalafior w roli głównej. Jak go przyrządzić? Przepisy, które sprzyjają odchudzaniu

Kalafior w roli głównej. Jak go przyrządzić? Przepisy, które sprzyjają odchudzaniu

Dodano: 
Kalafior
Kalafior Źródło: Unsplash / Jennifer Schmidt
W kuchni programu Dzień dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z kalafiorem w roli głównej. Jakie rodzaje tego warzywa możemy dostać w sklepach? Kucharz podał przepis m.in. na wyjątkową kalafiorową sałatkę. Jak ją przyrządzić?

Kalafior – właściwości

  • Sprzyja odchudzaniu i usprawnia metabolizm. W jednej filiżance kalafiora są 3 gramy błonnika, co stanowi 10 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii i pomaga usunąć zbędne złogi z jelit. Badania wykazują, że dieta bogata w warzywa bogate w błonnik, jak kalafior, wiąże się z mniejszym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca, raka i cukrzycy. Kalafior, dzięki dużej zawartości sycącego błonnika, może automatycznie zmniejszyć liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia, co jest ważnym czynnikiem kontroli masy ciała.
  • Chroni przed wolnymi rodnikami. Kalafior jest bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, które skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom. Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior jest szczególnie bogaty w glukozynolany i izotiocyjaniany, dwie grupy przeciwutleniaczy, które spowalniają wzrost komórek nowotworowych.
  • Wspiera pracę mózgu. Kalafior jest bogaty w cholinę, substancji, której wielu ludziom brakuje. Jest zaangażowana w wiele procesów zachodzących w organizmie i działa zapobiegając kilku chorobom.
  • Może hamować rozwój raka. Sulforafan jest szczególnie pomocny w hamowaniu rozwoju raka poprzez hamowanie enzymów zaangażowanych w rozwój nowotworów. Może również przyczynić się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i utrzymania zdrowych tętnic.
  • Może być ciekawym urozmaiceniem w codziennym menu. Kalafior może zastąpić zboża i rośliny strączkowe w wielu przepisach, co jest świetnym sposobem na zjedzenie większej ilości warzyw lub stosowanie diety niskowęglowodanowej.

Istnieje wiele sposobów na dodanie kalafiora do diety. Może być spożywany na ciepło lub na surowo i stanowi doskonały dodatek do niemal każdego dania.

Czytaj też:
Kochasz bób? W tej odsłonie jeszcze go nie jadłeś

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost