Wpływ kawy na trawienie i zaburzenia trawienne – pomaga czy szkodzi?

Wpływ kawy na trawienie i zaburzenia trawienne – pomaga czy szkodzi?

Dodano: 
Kawa
Kawa Źródło: Pexels / Pixabay
Badania sugerują, że picie kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych zaburzeń trawiennych, w tym kamicy żółciowej i zapalenia trzustki, a także korzystnie wpłynąć na niektóre elementy procesu trawiennego, takie jak ruchliwość jelit.

W nowym raporcie Instytutu Informacji Naukowej na temat kawy (ISIC), zatytułowanym „Kawa i jej wpływ na trawienie”, dokonano przeglądu najnowszych badań nad wpływem kawy na trawienie i wskazano na potencjalny efekt ochronny przeciwko kamieniom żółciowym i kamicy żółciowej, zapaleniu trzustki. Raport podkreśla także inne korzystne skutki, jakie spożycie kawy może mieć na proces trawienia, w tym wspieranie mikroflory jelitowej i promowanie ruchliwości jelit.

Raport został opracowany przez profesora Carlo La Vecchia z Wydziału Nauk Klinicznych i Zdrowia Społecznego Uniwersytetu w Mediolanie we Włoszech, który skomentował: „Wpływ kawy na trawienie jest rozwijającym się obszarem badań. Dane wskazują na korzyści w stosunku do powszechnych dolegliwości trawiennych takich jak zaparcia, a także potencjalne zmniejszenie ryzyka poważniejszych chorób, takich jak przewlekłe choroby wątroby, od bezalkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), kamieni żółciowych i pokrewnego zapalenia trzustki”.

Kawa na lepsze zdrowie

Kamica żółciowa jest powszechnym zaburzeniem trawiennym, spowodowanym nagromadzeniem kamieni żółciowych w pęcherzyku żółciowym lub przewodzie żółciowym, który dotyka około 10-15% dorosłej populacji. Chociaż mechanizm, dzięki któremu kawa może chronić przed kamicą żółciową, nie jest jeszcze znany, zaobserwowano, że ryzyko tego stanu zmniejsza się wraz ze wzrostem dziennego spożycia kawy. Uważa się, że kofeina odgrywa rolę w tych skojarzeniach, ponieważ tego samego efektu nie obserwuje się w przypadku kawy bezkofeinowej.

Częstym pytaniem wśród konsumentów i głównym obszarem badań jest to, czy kawa jest związana ze zgagą lub chorobą refluksową przełyku (GORD). Zgaga jest łagodną postacią refluksu kwasowego, który może czasami wpływać na większość ludzi, podczas gdy GORD jest przewlekłą i ciężką chorobą refluksową, która dotyka nawet jednej na pięciu dorosłych, i charakteryzuje się częstą zgagą, niedomykalnością pokarmu, oraz trudności z połykaniem. Podczas gdy niewielka liczba badań sugeruje związek między piciem kawy a GORD, większość recenzowanych badań sugeruje, że kawa nie jest głównym czynnikiem wywołującym te warunki.

W raporcie dokonano również przeglądu rosnącego obszaru badań nad zdrowiem i odżywianiem, a mianowicie: wpływu kawy na mikroflorę jelitową (populacje mikroorganizmów). Ostatnie badania sugerują, że populacje pożytecznych bakterii jelitowych Bifidobacterium spp., zwiększają się po wypiciu kawy. Uważa się, że błonnik pokarmowy i polifenole znajdujące się w kawie wspierają zdrowy wzrost populacji mikroflory.

Czytaj też:
Brokuły vs. kalafior: co jest zdrowsze?

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert.org