Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować?

Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować?

Dodano: 
Koper, ogórek i pomidorki
Koper, ogórek i pomidorki / Źródło: Pixabay / RitaE
Koper (Anethum graveolens) to zioło, które można znaleźć w kuchni europejskiej i azjatyckiej. Nie trzeba jednak sięgać daleko: ziemniaczki z koperkiem i kefirem zawsze smakują dobrze, zwłaszcza w porze letniej. Ale czy faktycznie warto sięgać po tę roślinę?

Jako zioło i przyprawa koper jest powszechnie stosowany w celu poprawienia smaku różnych potraw. Często łączy się go z łososiem, ziemniakami i sosami na bazie jogurtu. Oprócz zastosowań kulinarnych koperek jest bogaty w wiele składników odżywczych i tradycyjnie był stosowany w leczeniu różnych dolegliwości, w tym problemów trawiennych, kolki u niemowląt i nieświeżego oddechu.

Czytaj także:
Czy aloes pomaga skutecznie schudnąć?

Jedna szklanka (9 gramów) świeżych gałązek koperku zapewnia około:

  • Kalorie: 4
  • Witamina C: 8% dziennego zapotrzebowania
  • Mangan: 5%
  • Witamina A: 4%
  • Kwas foliowy: 3%
  • Żelazo: 3%.

Świeży koperek ma bardzo mało kalorii, ale jest zaskakująco dobrym źródłem kilku niezbędnych witamin i minerałów, w tym witaminy C, manganu i witaminy A. Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który jest ważny dla utrzymania wzroku i wspierania zdrowego układu odpornościowego. Odgrywa także rolę w reprodukcji męskiej i żeńskiej.

Podobnie witamina C jest niezbędna dla układu odpornościowego i pomaga w tworzeniu kości, gojeniu się ran i metabolizmie. Ponadto wykazano, że jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami.

Koper jest również dobrym źródłem manganu. Chociaż jest potrzebny w bardzo małych ilościach, jest niezbędnym minerałem, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz metabolizm cukru i tłuszczu. Ponadto świeży koperek stanowi 1-2% dziennej zalecanej porcji wapnia, miedzi, magnezu, potasu, ryboflawiny i cynku.

Ponieważ jednak świeży koperek jest zwykle spożywany w mniejszych ilościach niż 9 g, ilość składników odżywczych, które otrzymasz po posypaniu nim jedzenia, będzie znacznie mniejsza. Jeśli chodzi o nasiona kopru, mają wiele podobnych korzyści odżywczych. Jedna łyżka stołowa (6,6 g) nasion zapewnia 8% dziennego zapotrzebowania na wapń, 6% na żelazo i 1-5% na magnez, mangan, fosfor i potas.

Potencjalne korzyści stosowania kopru

Oryginalnie w języku staronordyckim koperek nazywano „dilla”, co oznacza uspokojenie. Był używany od czasów starożytnych do leczenia kolki u niemowląt i chorób trawiennych, a także do pomocy w karmieniu piersią.

Chociaż te bardziej tradycyjne zastosowania nie zostały poparte badaniami, wykazano, że koperek ma inne potencjalne korzyści zdrowotne.

Jest bogaty w przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to naturalnie występujące związki, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez niestabilne cząsteczki znane jako wolne rodniki.

W rezultacie badania sugerują, że spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze może pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego i zapobieganiu, a nawet leczeniu niektórych chorób, w tym chorób serca, choroby Alzheimera, reumatoidalnego zapalenia stawów i niektórych form raka. Stwierdzono, że zarówno nasiona, jak i liście koperku są bogate w kilka związków roślinnych o właściwościach przeciwutleniających, w tym:

  • Flawonoidy. Te związki roślinne są związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, udaru mózgu i niektórych postaci raka. Mogą również odgrywać ważną rolę w zdrowiu mózgu
  • Terpenoidy. Związki te znajdują się w olejkach eterycznych i mogą chronić przed chorobami wątroby, serca, nerek i mózgu
  • Garbniki. Wykazano, że taniny odpowiedzialne za gorycz w wielu produktach roślinnych mają silne właściwości przeciwutleniające, a także działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Ponadto koperek jest dobrym źródłem witaminy C, która również wykazuje silne właściwości przeciwutleniające.

Czytaj także:
Nie pijesz soku ze szpinaku? Od dzisiaj zaczniesz! A oto kilka dobrych powodów

Może korzystnie wpływać na zdrowie serca

Choroby serca są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że prawie 75% przypadków chorób serca można by zapobiec, zmniejszając czynniki ryzyka, takie jak niewłaściwa dieta, palenie tytoniu i brak aktywności fizycznej. Dodatkowe czynniki ryzyka chorób serca obejmują podwyższone ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL (zły), a także przewlekłe zapalenie.

Wykazano, że flawonoidy, podobnie jak te znalezione w koperku, chronią zdrowie serca ze względu na ich silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto badania na zwierzętach sugerują, że ekstrakt z kopru może mieć działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jednak badania na ludziach w bardziej mieszanych.

Jedno badanie z udziałem 91 osób z wysokim poziomem cholesterolu całkowitego i trójglicerydów wykazało, że przyjmowanie 6 tabletek ekstraktu z koperku dziennie przez 2 miesiące znacznie poprawiło poziomy cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, ale nie zmieniło poziomu HDL (dobrego) cholesterolu.

Jednak w innym badaniu przeprowadzonym na 150 osobach z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów nie zaobserwowano istotnych zmian w poziomie cholesterolu lub trójglicerydów po 6 tygodniach codziennego przyjmowania tabletek z koperkiem. Należy jednak zauważyć, że w większości badań dotyczących wpływu kopru na zdrowie serca stosowano wyciągi. W rezultacie nie jest jasne, w jaki sposób świeży lub suszony koperek może wpłynąć na zdrowie serca.

Ogólnie rzecz biorąc, choć przeciwutleniacze w ekstraktach z kopru mogą korzystnie wpływać na ogólne zdrowie serca, potrzebne są dalsze badania u ludzi, aby ocenić skuteczność kopru na poziomie cholesterolu i trójglicerydów.

Może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi

Chronicznie wysoki poziom cukru we krwi jest niepokojący, ponieważ mogą zwiększać ryzyko takich chorób, jak insulinooporność, zespół metaboliczny i cukrzyca typu 2. Sugerowano, że koper ma działanie obniżające stężenie cukru we krwi. Kilka badań na zwierzętach z cukrzycą wykazało znaczną poprawę poziomu cukru we krwi na czczo przy codziennych dawkach wyciągu z kopru. Mimo to badania na ludziach są ograniczone.

Może mieć właściwości przeciwnowotworowe

Monoterpeny to klasa terpenów, które są naturalnie występującymi związkami roślinnymi, które są powiązane z właściwościami przeciwnowotworowymi, przeciwwirusowymi, przeciwgrzybiczymi i przeciwzapalnymi. Są powszechnie spotykane w olejkach eterycznych roślin, takich jak koperek i zostały skojarzone z właściwościami przeciwnowotworowymi.

Mówiąc dokładniej, d-limonen jest rodzajem monoterpenu, który, jak wykazały badania, może pomóc w zapobieganiu i leczeniu raka płuc, piersi i jelita grubego.

Ponieważ koperek jest bogaty w monoterpeny, szczególnie d-limonen, może mieć właściwości przeciwnowotworowe. Jednak obecnie nie ma badań dotyczących skuteczności kopru lub ekstraktu z koperku w odniesieniu do ryzyka lub leczenia raka.

Inne potencjalne korzyści

Koper może również przynieść korzyści zdrowotne z poniższych powodów:

  • Właściwości przeciwbakteryjne. Olejki eteryczne w koperku działają antybakteryjnie, zwalczając potencjalnie szkodliwe bakterie, takie jak Klebsiella pneumoniae i Staphylococcus aureus
  • Zdrowe kości. Koper zawiera wapń, magnez i fosfor – wszystkie są ważne dla zdrowia kości
  • Skurcze menstruacyjne. Olejki eteryczne w koperku mogą pomóc złagodzić ból spowodowany skurczami podczas miesiączki. Jednak badania są obecnie ograniczone i dają mieszane wyniki.

Potencjalne skutki uboczne

Koper jest ogólnie bezpieczny do spożycia. Jednak w rzadkich przypadkach wykazano, że powoduje reakcje alergiczne, wymioty, biegunkę, swędzenie jamy ustnej, obrzęk na języku i obrzęk gardła.

Ponadto zaleca się unikanie pigułek lub ekstraktów z kopru podczas ciąży i karmienia piersią, ponieważ badania dotyczące ich bezpieczeństwa są ograniczone.

Czytaj także:
Czy sok z selera pozwala schudnąć?

Źródło: healthline.com

Czytaj także

 0

Czytaj także