Cudowne właściwości białka konopnego. Komu może pomóc?

Cudowne właściwości białka konopnego. Komu może pomóc?

Dodano: 
Zakupy w supermarkecie
Zakupy w supermarkecie Źródło:Shutterstock / eldar nurkovic
Ziarno konopi siewnej jest źródłem wartościowego białka roślinnego, które wykazuje wyjątkowy wpływ na nasz organizm. Białko konopne (proteiny konopne) zaliczane jest obecnie do grupy produktów spożywczych o udowodnionym, pozytywnym wpływie na zdrowie, czyli superfoods. Superżywność staje się coraz bardziej popularnym składnikiem diety, więc warto dowiedzieć się więcej na temat nasion konopi siewnej oraz pozyskiwanego z nich pełnowartościowego białka.

Białko roślinne nazywane jest także białkiem niepełnowartościowym, jednak w przypadku białka konopnego nie możemy mówić o niskich wartościach odżywczych. Białko konopne zawiera m.in. komplet 20 niezbędnych nam aminokwasów oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w stosunku 3:1, dzięki czemu korzystnie wpływają one na nasze zdrowie. Białko pozyskiwane z nasion konopi zawiera także unikalne substancje, które nie są obecne w białku roślinnym innego pochodzenia. Kto powinien włączyć do swojej diety białko konopne?

Białko konopne – czy jest bezpieczne dla zdrowia?

Konopie siewne, z których pozyskiwane jest białko konopne, nie mają wiele wspólnego z konopiami indyjskimi, które zawierają substancję psychoaktywną. Konopie siewne i pochodzące z nich produkty są w pełni legalne i bezpieczne dla zdrowia, więc nie trzeba obawiać się ich narkotycznego działania. Produkty spożywcze o działaniu prozdrowotnym, które pozyskiwane są z konopi siewnych m.in. olej konopny i białko konopne stają się coraz bardziej popularnym składnikiem diety osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu oraz naturalnej suplementacji witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów.

Białko konopne – właściwości

Proteina konopna odznacza się wyjątkowymi wartościami odżywczymi, dzięki czemu może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystują to m.in. wegetarianie i weganie, u których ze względu na rezygnację ze spożywania mięsa, mogą pojawić się niedobory witamin, minerałów czy aminokwasów.

W białku konopnym znajdziemy m.in.:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • 20 niezbędnych aminokwasów (np. cysteinę, argininę i metioninę),
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
  • kluczowe dla naszego zdrowia minerały
  • oraz kwas GLA.

Białko konopne nie zawiera laktozy i jest produktem bezglutenowym, więc może być spożywane przez osoby z nietolerancją lub alergią pokarmową.

Ze względu na swój skład białko konopne wykazuje działanie prozdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, układ krążenia, układ pokarmowy oraz układ mięśniowy i kostny. Co więcej, badania udowodniły, że proteina konopna pomaga redukować przewlekłe stany zapalne w organizmie oraz wykazuje pozytywny wpływ na skórę i włosy.

Badania nad białkiem konopnym nadal trwają, jednak ich dotychczasowe wyniki pozwalają określić grupę osób, które powinny włączyć je do swojej diety.

Spożywanie białka konopnego zaleca się:

  • sportowcom oraz osobom intensywnie trenującym,
  • osobom chcącym zbudować masę mięśniową,
  • osobom z atrofią mięśniową i innymi schorzeniami mięśni,
  • osobom zagrożonym ryzykiem rozwoju schorzeń serca i układu krwionośnego,
  • osobom chcącym wzbogacić swoją dietę i dostarczyć do organizmu wartościowe białko roślinne, witaminy, minerały oraz aminokwasy,
  • osobom osłabionym oraz osobom, u których występują problemy z odpornością organizmu,
  • osobom, u których występują schorzenia skóry i włosów,
  • dzieciom i młodzieży w okresie wzrostowym (po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem),
  • osobom cierpiącym na przewlekłe bóle i schorzenia reumatyczne,
  • osobom zagrożonym osteoporozą
  • oraz osobom, u których pojawiają się problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego.

Na włączeniu do diety białka konopnego może zyskać każdy. Produkt ten jest w 100% naturalny i bezpieczny dla zdrowia, a jego wysokie wartości odżywcze pomagają zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na niezbędne mu substancje. Białko konopne można dodawać do wielu różnych pokarmów, bo w małej ilości nie zmiana ono ich smaku. Trzeba pamiętać, że dla zachowania dobrego zdrowia powinniśmy stosować urozmaiconą dietę, więc warto sięgać też po inne źródła białka. W przypadku zawodowych sportowców i amatorów aktywnego trybu życia polecane są także suplementy białkowe, które zawierają w swoim składzie proteinę konopną.

Czytaj też:
Ocet kokosowy – kiedy warto po niego sięgnąć?

Źródło: Zdrowie WPROST.pl