6 korzyści, jakie przynosi spożywanie maku. Czy już masz go w swojej kuchni?

6 korzyści, jakie przynosi spożywanie maku. Czy już masz go w swojej kuchni?

Dodano: 
Słoik maku
Słoik maku / Źródło: Pexels / Castorly Stock
Mak jest używany na całym świecie w wypiekach i tradycyjnych potrawach. Mówi się, że zarówno nasiona, jak i pozyskiwany z nich olej oferują różne korzyści zdrowotne, od leczenia bólów głowy i kaszlu po leczenie astmy i bezsenności.

1. Jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze
Podobnie jak większość nasion, mak jest bogaty w błonnik, tłuszcze roślinne i różne inne składniki odżywcze. Jedna łyżka stołowa (9 gramów) zapewnia: Kalorie: 46 Białko: 1,6 g Tłuszcz: 3,7 g Węglowodany: 2,5 g Błonnik: 1,7 g Mangan: 26% dziennego zapotrzebowania (DV) Miedź: 16% DV Wapń: 10% DV Magnez: 7% DV Fosfor: 6% DV Cynk: 6% DV Tiamina: 6% DV Żelazo: 5% DV Nasiona maku są szczególnie bogate w mangan, pierwiastek śladowy ważny dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi. Ten minerał pomaga również organizmowi wykorzystywać aminokwasy, tłuszcze i węglowodany. Są również bogate w miedź, minerał potrzebny do produkcji tkanki łącznej i transportu żelaza. Nasiona mogą być tłoczone na zimno w celu uzyskania oleju makowego, który jest szczególnie bogaty w tłuszcze omega-6 i omega-9. Zawiera również niewielkie ilości niezbędnego tłuszczu omega-3, kwasu alfa-linolenowego (ALA). Badania zwykle łączą diety bogate w te tłuszcze z poprawą ogólnego stanu zdrowia i niższym ryzykiem chorób serca. Diety o wysokim stosunku omega-6 do omega-3 mogą wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zapalenia i chorób. W związku z tym nie należy regularnie spożywać dużych ilości oleju makowego ani innych olejów bogatych w omega-6. Wreszcie mak i ich olej są dobrym źródłem polifenoli – rodzaju przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób, takich jak choroby serca.

2. Może zawierać związki uśmierzające ból
Mak zawiera morfinę, kodeinę, tebainę i inne alkaloidy opium znane ze swoich właściwości przeciwbólowych, uspokajających i nasennych. Związki te często znajdują się w lekach farmaceutycznych przeznaczonych do tych zastosowań. Te alkaloidy są zazwyczaj obecne w mlecznobiałym płynie z maku, znanym również jako mleczny sok makowy. Nasiona maku nie zawierają naturalnie związków opium, ale mogą zostać nimi zanieczyszczone podczas zbioru lub w wyniku uszkodzenia przez szkodniki. Dlatego przed dotarciem na półki supermarketów mak jest zwykle czyszczony, aby pozbyć się alkaloidów opium, z którymi mógł się zetknąć. Jednak możliwe jest znalezienie i zakup nieoczyszczonego maku, który zawiera wyższy poziom tych opioidów. Taki mak jest często proponowany jako naturalna alternatywa dla niektórych leków farmaceutycznych. Jednak niemyty mak stanowi kilka zagrożeń dla zdrowia, z których najpoważniejszym jest przypadkowa śmierć. Jako takie powinny być spożywane wyłącznie pod nadzorem lekarza.

3. Może poprawić zdrowie serca i skóry
Olej makowy jest szczególnie bogaty w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które mogą być korzystne dla serca i skóry. Badania sugerują, że diety bogate w tłuszcze nienasycone mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu nawet o 17%. Szczególnie korzystne może być zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi. Należy pamiętać, że diety o wysokim stosunku kwasów omega-6 do omega-3 mogą zwiększać ryzyko zapalenia i chorób. W związku z tym najlepiej unikać regularnego spożywania dużych ilości olejów bogatych w omega-6, w tym oleju makowego. Dodatkowe badania sugerują, że tłuszcze zawarte w oleju makowym mogą również wspomagać gojenie się ran, a także zapobiegać łuszczącym się zmianom po nałożeniu bezpośrednio na skórę. Potrzebne są jednak dalsze badania.

4. Może wspomagać trawienie
Nasiona maku są bogate w błonnik, który może poprawić zdrowie jelit i zmniejszyć zaparcia.

5. Może chronić przed niektórymi chorobami
Przeciwutleniacze w tych nasionach mogą chronić organizm przed uszkodzeniami komórek i różnymi chorobami.

6. Może zwiększać płodność
Niektóre badania wskazują, że kobiety, które otrzymywały produkty otrzymane z oleju makowego przez jajowody, mogą doświadczyć poprawy płodności.
Czytaj też:
5 zalet spożywania nasion selera. Zaproś je do swojej kuchni już dziś!

Potencjalne zagrożenia

Nasiona maku są ogólnie uważane za bezpieczne, gdy są kupowane od zaufanych sprzedawców detalicznych i spożywane w niewielkich ilościach, takich jak ilości znajdujące się w babeczkach lub bajglach. Należy jednak wziąć pod uwagę kilka zagrożeń.

Mak jest często uważany za środek nasenny

Makowy sok mleczny zawiera związki opioidowe znane ze swoich właściwości nasennych. W rezultacie niektórzy twierdzą, że herbata makowa lub ciepłe mleko z dodatkiem maku są naturalnym lekarstwem na bezsenność.

Pamiętaj, że nasiona maku w naturalny sposób nie zawierają tych związków opium, chociaż mogą zostać zanieczyszczone podczas zbiorów lub z powodu uszkodzenia przez szkodniki.

Ponieważ większość maku dostępnego w handlu jest czyszczona przed sprzedażą, wszelkie produkty zakupione w lokalnym supermarkecie prawdopodobnie nie dadzą żadnych skutków w walce z bezsennością.

Chociaż można kupić nieoczyszczony mak, który zawiera wyższy poziom opioidów, jego stosowanie jest uważane za ryzykowne. Herbaty i napary z nich zrobione mogą zawierać śmiertelne dawki morfiny, a kilka przypadkowych zgonów zostało powiązanych z ich użyciem. Nieoczyszczony mak może również powodować uzależnienie podobne do innych uzależnień chemicznych. Dlatego zdecydowanie odradza się jego stosowanie w leczeniu bezsenności.

Czytaj też:
Czy jedzenie pestek winogron jest bezpieczne?

Testy narkotykowe

Jedzenie tych nasion może skutkować dodatnim wynikiem testu na obecność narkotyków. Na przykład niewielkie ilości kodeiny i morfiny mogą pozostawać wykrywalne w moczu do 48 godzin po spożyciu maku.

Dokładna ilość potrzebna do uzyskania pozytywnego wyniku testu narkotykowego zależy od progów zastosowanych w laboratorium badawczym, a także od stężenia opium pozostałego po oczyszczeniu nasion. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej maku jesz, tym większe prawdopodobieństwo uzyskania pozytywnego wyniku na obecność związków opium.

Skutki uboczne i zagrożenia dla zdrowia

Nieoczyszczone nasiona maku, herbaty makowe i produkty zawierające mak sprzedawane jako naturalne leki przeciwbólowe lub nasenne mogą zawierać dawki opioidów wystarczające do uzależnienia, przedawkowania, a nawet śmierci. Dlatego ich stosowanie jest zdecydowanie odradzane, chyba że jesteś pod nadzorem lekarza.

Podobnie, olej makowy może zawierać różne ilości związków opioidowych, w zależności od nasion użytych do jego produkcji – chociaż naukowcy jeszcze nie zbadali tej kwestii. Olej makowy jest ogólnie uważany za bezpieczny po nałożeniu na skórę. Jeśli jednak odczuwasz zaczerwienienie, swędzenie lub ból, najlepiej przerwać jego stosowanie.

Czytaj też:
10 właściwości zdrowotnych kardamonu potwierdzonych naukowo

Źródło: healthline.com
 0

Czytaj także