Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor jest najlepszy?

Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor jest najlepszy?

Dodano: 
Papryka - skarbnica witaminy C
Papryka - skarbnica witaminy C Źródło: Fotolia
Papryka jest dla zdrowia bezcenna. W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa.

Warto jeść paprykę, bo zawiera ona niemal komplet witamin i minerałów, chociaż pod względem wartości odżywczych i kalorycznych występują ogromne różnice między poszczególnymi gatunkami papryki. Papryka czerwona ma znacznie wyższą wartość odżywczą i energetyczną niż zielona. Ponadto im owoce papryki są bardziej dojrzałe, mięsiste i większe, tym większa jest ich wartość odżywcza i energetyczna.

Papryka to przede wszystkim witamina C (120-250 mg%). Wystarczy jedna papryka dziennie, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę. Najwięcej jest jej w dolnej części owocu. Witaminy C jest w papryce 5 razy więcej niż w cytrynie, pod tym względem przewyższa ją jedynie świeża nać pietruszki.

Na uwagę zasługuje fakt, że wrażliwa witamina C, zwykle bardzo łatwo utleniająca się podczas gotowania, w papryce trudniej niż w innych owocach i warzywach ulega rozkładowi. Oprócz tego występują w papryce witaminy:

  • A (630 j.m%),
  • PP (0,4 mg%),
  • prawie wszystkie z grupy B
  • oraz witamina E.

Ze składników mineralnych znajdziemy:

  • wapń (11 mg%),
  • potas (190 mg%),
  • magnez (12 mg%),
  • fosfor (120 mg%),
  • a także siarkę, żelazo, mangan, miedź.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, papryka poprawia cyrkulację krwi, zmniejsza przepuszczalność naczyń włoskowatych i uelastycznia je. Dlatego też zaleca się paprykę osobom chorym na arteriosklerozę i zaburzenia krążenia.
Dzięki nadającej ostry smak kapsaicynie papryka wzmaga wydzielanie się soków żołądkowych i przez to poprawia apetyt i polepsza trawienie.

Ostrożnie z ostrymi papryczkami

Kapsaicyna działa drażniąco na skórę wywołując zaczerwienienie i delikatne zapalenie skóry. Wykorzystuje się ją w postaci wyciągu do produkcji maści przeciwbólowych i rozgrzewających na reumatyzm, ischias, lumbago czy bóle neuralgiczne.

Uwaga: Ostrej papryki nie zaleca się chorym na żołądek, układ pokarmowy czy nerki. Nadmiar alkaloidu kapsaicyny może powodować zapalenie błony śluzowej żołądka, nadkwaśność, obstrukcję a nawet zapalenie nerek.

Czytaj też:
Korzyści płynące z jedzenia łososia. Dlaczego warto go spożywać?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost