Dlaczego warto jeść paprykę?

Dlaczego warto jeść paprykę?

Dodano: 
Czerwona papryka faszerowana fasolką po bretońsku
Czerwona papryka faszerowana fasolką po bretońsku Źródło: Fotolia
Papryka to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Doskonale smakuje na surowo, jak i po upieczeniu. Zdecydowanie powinniśmy sięgać po nią każdego dnia.

Podróżnik kulinarny Mikołaj Rey opowiedział o różnych rodzajach papryk. Które są najostrzejsze? Jakie właściwości zdrowotne ma papryka? Obejrzyj materiał wideo:

Papryka jest dla zdrowia bezcenna. W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa.

Papryka to przede wszystkim witamina C (120-250 mg%). Wystarczy jedna papryka dziennie, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę. Najwięcej jest jej w dolnej części owocu. Witaminy C jest w papryce 5 razy więcej niż w cytrynie, pod tym względem przewyższa ją jedynie świeża nać pietruszki.

Na uwagę zasługuje fakt, że wrażliwa witamina C, zwykle bardzo łatwo utleniająca się podczas gotowania, w papryce trudniej niż w innych owocach i warzywach ulega rozkładowi. Oprócz tego występują w papryce witaminy:

  • A (630 j.m%),
  • PP (0,4 mg%),
  • prawie wszystkie z grupy B
  • oraz witamina E.

Ze składników mineralnych znajdziemy:

  • wapń (11 mg%),
  • potas (190 mg%),
  • magnez (12 mg%),
  • fosfor (120 mg%),
  • a także siarkę, żelazo, mangan, miedź.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, papryka poprawia cyrkulację krwi, zmniejsza przepuszczalność naczyń włoskowatych i uelastycznia je. Dlatego też zaleca się paprykę osobom chorym na arteriosklerozę i zaburzenia krążenia.
Dzięki nadającej ostry smak kapsaicynie, papryka wzmaga wydzielanie się soków żołądkowych i przez to poprawia apetyt i polepsza trawienie.

Czytaj też:
Co to jest witamina B10 i czy należy ją przyjmować?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost