Jak zrobić idealne leczo? Swój przepis zdradza Jakub Kasprzak

Jak zrobić idealne leczo? Swój przepis zdradza Jakub Kasprzak

Dodano: 
Gotowanie
Gotowanie / Źródło: Unsplash / Becca Tapert
Leczo jest wyśmienitym daniem jednogarnkowym, które można przygotować zarówno z dodatkiem mięsnym (np. kiełbasa), jak i w wersji wegetariańskiej. Jest smaczne, zdrowe i... kolorowe. Jak zrobić leczo?

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Jakub Kasprzak przygotował swoje ulubione leczo z kiełbasą. Jakie warzywa dodał? Na stole pojawiło się również takie danie, jak wegańskie leczo z patisonem.

Leczo to węgierski przepis, który sprawdzi się latem i jesienią, kiedy nie brakuje pomidorów, papryki i cukinii. Ale także zimą, kiedy potrzebujesz czegoś, co rozgrzeje brzuch. Przygotowanie dużej partii jest łatwe. Jeśli możesz użyć węgierskiej papryki w proszku, pachnie bosko. Oczywiście Polacy także kochają leczo. Na naszych stołach gości właściwie całe lato.

W Polsce leczo przygotowywane jest najczęściej z czerwonej papryki, cukinii, pomidorów, cebuli i czosnku, kiełbasy oraz doprawiane sproszkowaną papryczką chili. Leczo należy podawać na ciepło i na ostro. Co ciekawe, w innych krajach leczo nieco się różni. W Niemczech jest określane jako Letscho i często jest używane jako podstawowy składnik sosu używanego do wielu różnych posiłków. Zwykle robiony jest z pomidorów, papryki i cebuli, wśród innych regionalnych dodatków.

Czytaj też:
Jak zrobić idealne knedle ze śliwkami? Jan Kuroń zdradza swoje triki

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
 0

Czytaj także