Spośród niezdrowych przekąsek, które uwielbiamy chrupać na przykład przed telewizorem, królują chipsy. Ich podstawowym składnikiem są wprawdzie ziemniaki, ale zawierają dużo soli tłuszczów trans i rakotwórczego akrylamidu. Chipsy to prosta droga do nadwagi. Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Jakie mamy alternatywy? Odpowiedź znajdziecie w materiale.
Chipsy ziemniaczane czy bananowe – co lepiej wybrać?
Chipsy bananowe mają znacznie więcej kalorii, całkowitego tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cukru niż chipsy ziemniaczane lub warzywne.
Chociaż te chipsy są lżejsze i mniej sycące niż chipsy bananowe, co oznacza, że prawdopodobnie zjesz więcej za jednym razem, będziesz musiał zjeść bardzo dużą porcję, aby równała się ona pod względem zawartości tłuszczów nasyconych i cukru w chipsach bananowych.
Najlepiej jest ograniczyć spożycie bez względu na kupowane chipsy. Jednak, aby uzyskać zdrowszą opcję, wybierz suszone lub pieczone – nie smażone – chipsy bananowe, które są aromatyzowane ziołami i przyprawami, a nie cukrem.
Czytaj też:
Jedz te 5 pokarmów, a będziesz mieć piękne i lśniące włosy