Masło klarowane spożywamy znacznie rzadziej, niż „ekstra”. Za chwilę dowiesz się, czy słusznie

Masło klarowane spożywamy znacznie rzadziej, niż „ekstra”. Za chwilę dowiesz się, czy słusznie

Dodano: 
Masło klarowane
Masło klarowaneŹródło:Unsplash / Megumi Nachev
Masło klarowane często zachwala się jako alternatywę zwykłego masła ze względu na korzyści, jakie potencjalnie może zapewniać. Jednak wiele osób zastanawia się, czy faktyczne masło klarowane jest lepsze od popularnego masła ekstra, czy może nawet stanowić zagrożenie dla zdrowia. Za chwilę rozwiejemy te wątpliwości.

Masło klarowane: wartości odżywcze

100 g masła klarowanego dostarcza następujące składniki odżywcze:

  • Kalorie: 880
  • Białko: 0,25 g
  • Tłuszcz: 99,5g
  • Węglowodany: 0 g
  • Błonnik: 0 g
  • Cholesterol: 264 mg

Masło klarowane zawiera także niewielkie ilości witamin A, D, E i B6, a ponadto retinolu i beta-karotenu.

Stosowanie w kuchni masła klarowanego

Masło klarowane jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które wytrzymują wysokie temperatury bez uszkodzeń. Wydaje się również, że ogrzewanie masła klarowanego wytwarza znacznie mniej toksycznego związku akryloamidu niż ogrzewanie olejów roślinnych i nasion.

Jedno badanie wykazało, że z oleju sojowego wytwarzało się ponad 10 razy więcej akryloamidu niż z masła klarowanego, gdy każdy tłuszcz był podgrzewany do 160 °C.

Ponadto masło klarowane ma wysoką temperaturę dymienia, czyli temperaturę, w której tłuszcze stają się lotne i zaczynają dymić. Jego temperatura dymienia wynosi 250 °C, czyli jest znacznie wyższa niż temperatura dymienia zwykłego masła – 175 °C. Dlatego podczas gotowania w bardzo wysokich temperaturach masło klarowane ma wyraźną przewagę nad masłem ekstra.

Jednakże, chociaż masło klarowane jest bardziej stabilne w wysokiej temperaturze, zwykłe masło może być bardziej odpowiednie do pieczenia i gotowania w niższych temperaturach ze względu na lżejszy, bardziej kremowy smak.

Potencjalne niekorzystne skutki spożycia masła klarowanego

Reakcje ludzi na spożycie tłuszczów nasyconych są bardzo zróżnicowane. Osoby, u których poziom cholesterolu LDL (złego) zwykle wzrasta w odpowiedzi na wysokie spożycie tłuszczów nasyconych, powinny ograniczyć spożycie masła klarowanego do jednej lub dwóch łyżek stołowych dziennie.

Innym problemem jest to, że podczas produkcji masła klarowanego w wysokiej temperaturze zawarty w nim cholesterol może ulec utlenieniu. Utleniony cholesterol wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca.

Według jednej szczegółowej analizy masło klarowane zawiera utleniony cholesterol, ale świeże masło nie.

Jak zrobić masło klarowane?

Masło klarowane jest bardzo łatwe w przygotowaniu – wystarczy chwila cierpliwości. Wielu z nas zadaje sobie pytanie, jak sklarować masło? Weź prawdziwe masło, czyli takie o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 82 %. Nie może to być miks tłuszczowy. Umieść masło w garnku z grubym dnem, najlepiej, by nie był to garnek o dużej powierzchni: tłuszcz powinien wolno podgrzewać się na małym ogniu. Kiedy masło roztopi się do końca, a na jego powierzchni powstanie piana, będzie to znak, że czas rozpocząć proces właściwego klarowania. Zbierz pianę łyżką i usuń ją, aż powierzchnia masła będzie czysta. Następnie ciekłe masło zlej do pojemnika, w którym zechcesz je przechowywać. Rób to wolno, cieniutkim strumieniem, aby warstwa, która osadziła się na dnie, nie trafiła do produktu końcowego. Po wystudzeniu wstaw masło klarowane do lodówki.

Czytaj też:
Diety niskowęglowodanowe i ketogeniczne poprawiają zdrowie mózgu
Czytaj też:
Dieta ketotariańska – na czym polega? Co to jest i czy pozwala schudnąć?
Czytaj też:
Chcesz zjeść jajko, ale obawiasz się żółtka? Przestań wierzyć w mity!