Tradycyjny przepis na rybę po grecku. Tego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole

Tradycyjny przepis na rybę po grecku. Tego dania nie może zabraknąć na świątecznym stole

Dodano: 
Tradycyjna ryba po grecku
Tradycyjna ryba po greckuŹródło:Shutterstock
Zaletą ryby po grecku jest to, że możesz użyć właściwie dowolnej ryby – dorsza, morszczuka, czy pangi i przygotować ją z 3-dniowym wyprzedzeniem.

Co ciekawe, nikt w Grecji nie zna przepisu na rybę po grecku, z wyjątkiem mieszkających tam Polaków. Nie wiadomo, dlaczego danie nosi taką nazwę. Jedno jest pewne – nie wyobrażamy sobie bez niego tradycyjnej wigilii.

Ryba po grecku – przepis

Składniki:

  • 1 kg filetów z dowolnej ryby
  • 5 marchewek
  • 4 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej
  • niewielka ilość mąki
  • niewielka ilość wody lub bulionu
  • 1 łyżeczka cukru
  • cytryna
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia

Sposób przygotowania ryby po grecku:

1. Rybę dokładni umyj i skrop cytryną i wstaw do lodówki.

2. Rozgrzej olej na patelni. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj warzywa, liście laurowe i pozostałe przyprawy na patelnię. Podsmaż przez chwilę na małym ogniu.

3. Następnie dodaj pomidory, przecier pomidorowy i kilka łyżek wody lub bulionu. Duś na małym ogniu ok. 15 min pod przykryciem.

4. Filety pokrój w poprzek i oprósz solą. Smaż obtoczone mąką aż do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmij filety z patelni i przykryj grubą warstwą warzyw. Podawaj z chlebem na ciepło lub na zimno.

*Niektórzy decydują się na opcję zapiekaną. W takiej wersji ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, a następnie przykryj ją podsmażonymi warzywami. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 st. i zapiekaj ok. 20 minut.

Smacznego!

Czytaj też:
Lekka sałatka na wigilię: 5 przepisów na pyszne dania
Czytaj też:
Te 3 zachowania na pewno popsują ci święta. Jak się przed nimi bronić?