Co ciekawe, nikt w Grecji nie zna przepisu na rybę po grecku, z wyjątkiem mieszkających tam Polaków. Nie wiadomo, dlaczego danie nosi taką nazwę. Jedno jest pewne – nie wyobrażamy sobie bez niego tradycyjnej wigilii.
Ryba po grecku – przepis
Składniki:
- 1 kg filetów z dowolnej ryby
- 5 marchewek
- 4 cebule
- 1 pietruszka
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- olej
- niewielka ilość mąki
- niewielka ilość wody lub bulionu
- 1 łyżeczka cukru
- cytryna
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
Sposób przygotowania ryby po grecku:
1. Rybę dokładni umyj i skrop cytryną i wstaw do lodówki.
2. Rozgrzej olej na patelni. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj warzywa, liście laurowe i pozostałe przyprawy na patelnię. Podsmaż przez chwilę na małym ogniu.
3. Następnie dodaj pomidory, przecier pomidorowy i kilka łyżek wody lub bulionu. Duś na małym ogniu ok. 15 min pod przykryciem.
4. Filety pokrój w poprzek i oprósz solą. Smaż obtoczone mąką aż do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmij filety z patelni i przykryj grubą warstwą warzyw. Podawaj z chlebem na ciepło lub na zimno.
*Niektórzy decydują się na opcję zapiekaną. W takiej wersji ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, a następnie przykryj ją podsmażonymi warzywami. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 st. i zapiekaj ok. 20 minut.
Smacznego!
Czytaj też:
Lekka sałatka na wigilię: 5 przepisów na pyszne daniaCzytaj też:
Te 3 zachowania na pewno popsują ci święta. Jak się przed nimi bronić?