Chociaż Magda Gessler oferuje faworki w swoich cukierniach, możesz spróbować usmażyć je w domu. Oto przepis!
Tłusty czwartek stoi pod znakiem dwóch obowiązkowych przekąsek – pączków i faworków. O ile pączki często kupujemy na mieście, faworki – słodkie, kruche ciasto smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem – często są przygotowywane w domach. Są wspólne dla wielu kuchni europejskich, chociaż szczególną popularnością cieszą się w Polsce. Rodacy nazywają je niekiedy chrustem, za to na Zachodzie znane są pod nazwą „angel wings” – czyli skrzydeł anioła. Zobacz, jak je przygotować w domu.
Przepis na faworki
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 15 żółtek
- 200 g cukru
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka araku
- 500 g smalcu
- 100 g cukru pudru
- wanilia
Sposób przygotowania:
- Utrzyj smalec. Do tego wbij 15 żółtek jajek, dodaj cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Utrzyj wszystko na jednolitą masę.
- Wyrób masę na gładkie ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy na dość cienką warstwę. Podsyp mąką.
- Pokrój ciasto w paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 15 cm. Natnij otwór pośrodku każdego kawałka.
- Zawiń ciasto w faworki, przekładając jeden koniec przez wycięty otwór.
- Rozgrzej smalec w dużym rondlu.
- Smaż faworki na złoty kolor, przewracając co chwilę, aby były równomiernie zarumienione.
-
Wyjmij faworki i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
instagramCzytaj też:
Słodycze nie zawsze muszą budzić wyrzuty sumienia. Oto 3 przepisy na zdrowe ciasteczka
Źródło: Express Ilustrowany
Komentarze