Jak na nasze zdrowie wpływają jajka? Naukowcy nie mają jednoznacznej odpowiedzi

Jak na nasze zdrowie wpływają jajka? Naukowcy nie mają jednoznacznej odpowiedzi

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Pexels / Pixabay
Wszyscy lubimy jajka, niezależnie od postaci, w jakiej je spożywamy. Ale pytanie brzmi: czy jajka są dobre czy szkodliwe dla naszego zdrowia?

Niestety, naukowcy nie mogą udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Badanie przeprowadzone na Harvardzie na 215 000 osób wykazało, że spożywanie jednego jajka dziennie nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.

Ale teraz inne badanie przeprowadzone na ponad 500 000 osób wykazało, że zjedzenie nawet części całego jajka – wraz z żółtkiem – zwiększa ryzyko zgonu ze wszystkich przyczyn, w tym z powodu chorób układu krążenia i raka. Zgodnie z badaniem opublikowanym w PLOS Medicine, całkowite ryzyko zgonu wzrastało o 7 proc. na każdą dodatkową połówkę całego jajka spożywanego dziennie. Eksperci byli sceptyczni względem tych wyników.

Wiele lat badań – a odpowiedzi nadal brak

– Pomimo wielu lat badań nie znaleziono odpowiedzi na pytanie dotyczące jaj i zdrowia, a liczne badania obserwacyjne przeprowadzone w ciągu ostatnich kilku dekad wykazały sprzeczne wyniki: niektóre sugerują, że umiarkowane spożycie jaj jest dobre, podczas gdy inne sugerują, że może być złe – powiedział Riyaz Patel, kardiolog z University College London. – To badanie, choć zostało właściwie przeprowadzone, niestety tylko pogłębia tę dyskusję.

– Wyniki badań są problematyczne, ponieważ naukowcy pytali ludzi tylko raz o spożycie jaj, a następnie obserwowali ich przez wiele lat, nie sprawdzając, czy ich dieta uległa zmianie – powiedział dr Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia w Harvard TH Chan School of Zdrowie publiczne.

– Wnioski z tego badania są przesadzone – powiedziała Ada Garcia, starszy wykładowca żywienia w zdrowiu publicznym na Uniwersytecie Glasgow w Szkocji. – Obwinianie samych jajek za zwiększone ryzyko chorób układu krążenia jest uproszczonym i redukcjonistycznym podejściem do koncepcji diety i zapobiegania chorobom.

Czy żółtka jaj można bezpiecznie zastąpić białkami?

Nowe badanie PLOS wykazało, że zastąpienie połowy całego jaja taką samą ilością białek lub substytutów jaj zmniejszyło liczbę zgonów z powodu chorób układu krążenia o 3%.

– Moim zdaniem zalecenie autorów dotyczące zastąpienia całych jaj białkami jaj lub substytutami nie jest poparte wszystkimi dostępnymi dowodami – powiedział Patel z UCL.

– Większość badań nie dotyczyła jaj bez żółtek, głównie dlatego, że spożycie białek jaj jest dość niskie w populacji ogólnej. Najniższe ryzyko da zastąpienie jaj orzechami i roślinnymi źródłami białka – powiedział Willett.

Patel dodał: „Nie sądzę, aby to badanie zmieniało ogólne zalecenie, że w przypadku większości ludzi jajka można spożywać z umiarem w ramach zbilansowanej diety, chyba że odradzono im to z konkretnego medycznego lub dietetycznego powodu.

Czytaj też:
W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania jaj. Wystarczy jeden składnik
Czytaj też:
Oto prosty sposób na oddzielenie żółtka od białka. Potrzebujesz tylko... kromki chleba
Czytaj też:
Chcesz szybko schudnąć? Oto najlepszy sposób na utratę wagi – poparty badaniami!