Botwinka obniża poziom cholesterolu i zwalcza zaparcia. Oto przepis na chłodnik

Botwinka obniża poziom cholesterolu i zwalcza zaparcia. Oto przepis na chłodnik

Dodano: 
Zupa krem z buraka
Zupa krem z buraka Źródło: Shutterstock

Botwinka to danie, które kojarzy się z wiosną i wczesnym latem. Młode liście buraka ćwikłowego są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin i mikroelementów, dlatego warto, by pojawiły się na naszym stole. Jak je przyrządzić i dlaczego warto je jeść?

Czym jest botwinka?

Botwinka to liście i korzenie buraka ćwikłowego, z których przyrządza się pyszne jarskie dania. Można je ugotować z dodatkiem marchwi i ziemniaków, by powstała sycąca i zdrowa zupa. Można z nich również przyrządzik chłodnik czy sałatkę.

Wartości odżywcze liści buraka

Botwina zawiera:

Właściwości zdrowotne liści

Liście i korzenie buraka zawierają szereg witamin i mikroelementów, dzięki czemu wzmacniają odporność, zapobiegają infekcjom i stanom zapalnym w organizmie. Wysoka zawartość błonnika pozwala nasycić żołądek i poprawić trawienie, a zawartość witamin z grupy B i magnezu poprawić funkcjonowanie komórek.

Botwina to naturalny środek poprawiający pamięć, koncentrację, zwalczający bezsenność. Zawartość magnezu zawarta w burakach usprawnia pracę układu nerwowego, odpowiada za utrzymanie higieny psychicznej.

Botwinę poleca się też osobom, które cierpią na anemię i niedokrwistość. Sok z buraka i jabłek czy chłodnik z botwiny pomagają uzupełnić zapas żelaza i zmniejszyć uczucie zmęczenia.

Liście na pracę żołądka

Botwina jest polecana osobom, które mają problem z zaparciami i wzdęciami. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pomaga uregulować trawienie i przyspieszyć metabolizm. Na długo syci, wiec mogą sięgnąć po nią osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy i pozbyć się tkanki tłuszczowej.

Botwina zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, dlatego poleca się ją również osobom, które cierpią na zgagę, nadkwasotę, niestrawność. Poprawia pracę wątroby i zwiększa usuwanie toksyn z organizmu. Powszechnie uważa się, że buraki mają zdolność oczyszczania krwi ze szkodliwych substancji i wydalania ich z organizmu. Z tego względu, a także przez wysoką zawartość folianów i żelaza, powinny spożywać je kobiety w ciąży.

Buraki na... wieczną młodość

Liście i korzenie buraka zawierają flawonoidy i garbniki, które mają zdolność zwalczania wolnych rodników. Dzięki temu zapobiegają mikrouszkodzeniom na poziomie komórkowym, a także starzeniu się organizmu. Zawartość witaminy E usprawnia ten proces, przyspiesza regenerację komórek i tkanek.

Przepis na chłodnik z botwinki

Po liście botwinki warto sięgać wczesnym latem. Można z nich wyczarować pyszną zupę-krem lub chłodnik, które sycą i doskonale smakują w upalne dni. Chłodnik z dodatkiem serca feta czy świeżych listków mięty może być wspaniałą propozycją na wakacyjny obiad.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 3 buraki
  • 1 litr bulionu
  • 1 butelka kefiru (330 ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół opakowania sera feta
  • kilka liści mięty do udekorowania

Przygotowanie:

  1. Liście botwinki i buraki opłukujemy pod wodą
  2. Botwinkę kroimy na kawałki, a buraki na drobne cząstki
  3. Bulion zagotowujemy
  4. Dodajemy do wywaru buraki i gotujemy 10 minut
  5. Dodajemy liście botwinki i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut
  6. Wyłączamy ogień, dodajemy sok z cytryny
  7. Do ugotowanej zupy powoli wlewamy kefir i mieszamy całość
  8. Przelewamy zupę do miseczek i czekamy aż ostygnie
  9. Ser feta opłukujemy pod wodą (dzięki temu będzie mniej słony i bardziej gładki), a następnie kroimy go na drobne kwadraty
  10. Gdy zupa będzie chłodna, dodajemy do niej ostatnie składniki
  11. Każdą z porcji dekorujemy serem feta oraz listkami mięty

Uwaga: Chłodnik możemy również zblendować, dzięki czemu powstanie nam bardziej sycący krem z buraka. Zamiast sera feta można użyć również plasterków świeżego zielonego ogórka lub rzodkiewki.

Czytaj też:
Pizza arbuzowa – hit letnich deserów. Sprawdź, jak ją przygotować
Czytaj też:
Nietypowe produkty, które nadają się na grilla
Czytaj też:
Wekowanie słoików pozwoli zapobiegnąć zepsuciu żywności. Jak robić to poprawnie?