Dyniowe curry idealne na jesienny chłód. Jak je zrobić?

Dyniowe curry idealne na jesienny chłód. Jak je zrobić?

Dodano: 
Dyniowe curry
Dyniowe curry / Źródło: Shutterstock
Dyniowe curry to sycące i rozgrzewające danie, które pachnie jesienią. Jak je zrobić?

Dyniowe curry to świetny pomysł na szybki obiad w jesiennych barwach. Jest zdrowe, fantastycznie rozgrzewa i przygotowuje się je błyskawicznie. Zachwyci nie tylko domowników, ale też gości! Co warto wiedzieć o tym przysmaku?

Czym jest dyniowe curry?

Dyniowe curry to makaron podawany z dynią, mlekiem kokosowym i rozgrzewającymi przyprawami. Jest on bardzo sycący, a dodatkowo obłędnie smakuje. Curry, imbir, kurkuma i cynamon to przyprawy, które doskonale rozgrzewają, dlatego taki makaron sprawdzi się w sezonie jesiennym, gdy organizm szybko się wyziębia. W dodatku działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie, dlatego mogą pomóc uchronić organizm od infekcji.

Wartości dyni

Dynia to warzywo, które dostarcza dużo mikroelementów i witamin. Zawiera m.in. wapń, selen, magnez, cynk, potas, kwas foliowy i witaminy A, C oraz E. Dodatkowo jest całkiem niezłym źródłem białka, dlatego wspaniale syci. I ma niewiele kalorii, więc mogą śmiało spożywać je osoby, które chcą zredukować tkankę tłuszczową.

Jak zrobić dyniowe curry?

Dyniowe curry świetnie smakuje z mlekiem kokosowym. Słodki smak potrawy, wzbogacony rozgrzewającymi przyprawami, przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym. Jak je zrobić?

Czytaj też:
Zupa dyniowa to gastronomiczny symbol polskiej jesieni. Jak ją przygotować?

Przepis: Dyniowe curry

Dyniowe curry to potrawka z dyni i mleka kokosowego, która doskonale rozgrzewa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tajska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała dynia (ok. 600 g)
  • 300 g makaronu typu tagliatelle
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 200 ml bulionu warzywnego lub z drobiu
  • natka pietruszki do posypania
  • 1 mała cebula szalotka

Sposób przygotowania

  1. Pokrój dynięDynię należy umyć, pokroić, wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Podsmaż cebulęRozgrzej patelnię z łyżką oliwy lub oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę szalotkę
  3. Dodaj dynięDo cebuli dodaj dynię. Smaż wszystko krótko przez około 5 minut.
  4. Zalej bulionemZalej dynię bulionem i duś pod przykryciem aż zmięknie około 15 minut na średnim ogniu.
  5. Nastaw makaronW tym czasie nastaw wodę na makaron. Tagliatelle gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  6. Zrób sosGdy dynia zmięknie, dodaj mleczko kokosowe oraz przyprawy. Duś jeszcze około 5 minut. Sos powinien nabrać ładnej gładkiej konsystencji. Jeśli tak się nie stanie, zblenduj go, ale wcześniej odłóż na bok kawałki dyni – przydadzą się do dekoracji dania.
  7. Podawaj z natką pietruszkiNałóż porcję makaronu i polej go dyniowym sosem. Gotowe!
 0

Czytaj także