Zupa grzybowa – syci i ma mało kalorii

Zupa grzybowa – syci i ma mało kalorii

Dodano: 
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa / Źródło: Shutterstock
Zupa grzybowa to danie idealne na jesień – aromatyczne i sycące. W dodatku ma wiele wartości!

Zupa grzybowa to sycąca i aromatyczna zupa idealna na jesień. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni i ma mało kalorii, dlatego doskonale nadaje się dla osób, które chcą zadbać o linię. Co trzeba wiedzieć o zupie z grzybów i czy ma ona jakieś właściwości?

Grzyby idealne na jesień

Grzyby to produkt, który nie należy do lekkostrawnych, ale ma przy tym wiele innych zalet. Grzyby dobrze wpływają na pracę jelit, ponieważ przyspieszają perystaltykę. Wspomagają trawienie i metabolizm, pomagają utrzymać odpowiednią wagę.

Wartości odżywcze

Grzyby mają mało kalorii, dlatego są świetnym wspomagaczem odchudzania. W 100 gramach grzybów znajduje się zaledwie 39 kalorii! Mają też sporo błonnika, dzięki czemu pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę i zapobiegają nadwadze.

Grzyby zawierają też witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy, żelazo, potas, fosfor, miedź. Oprócz tego są dobrym źródłem przeciwutleniaczy oraz selenu, który ma działanie przeciwzapalne.

Właściwości zupy

Zupy są daniem idealnym na jesień. Świetnie rozgrzewają wyziębiony organizm, przyspieszają krążenie, a dodatkowo dostarczają substancji odżywczych, które organizm łatwo przyswaja.

Zupa grzybowa przygotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem cebuli czy czosnku, świetnie wspomaga naturalną barierę obronną organizmu. Doskonale syci i sprawdza się w chłodne dni, gdy zmęczeni i wyziębieni chcemy szybko się rozgrzać. Jak ją zrobić?

Przepis: Zupa grzybowa

Zupa grzybowa syci i dostarcza witamin jesienią.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 godz.
Czas gotowania
30 godz.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
40 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g grzybów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 5 ziemniaków
  • 3 średnie marchwie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietanki 30 procent

Sposób przygotowania

  1. Podsmaż cebulę i czosnekUmyj, osusz i obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj grzybyDo podsmażonej cebuli i czosnku dodaj posiekane grzyby. Smaż krótko przez około 3 minuty.
  3. Zalej bulionemZalej grzyby bulionem warzywnym. Duś pod przykryciem.
  4. Dodaj warzywaW międzyczasie dodaj drobno pokrojoną marchew oraz ziemniaki. Gotuj przez około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, koperkiem.
  5. Dodaj śmietanę2 łyżki śmietany wymieszaj z zimną wodą i zahartuj, dodając wodę z zupy. Całość powoli wlej do zupy grzybowej. Zdejmij z ognia.

Czytaj też:
Co zrobić z grzybów? Wypróbuj dwa nietypowe przepisy

Źródło: WPROST.pl
 0

Czytaj także