Kawa mielona czy rozpuszczalna – która kawa jest zdrowsza?

Kawa mielona czy rozpuszczalna – która kawa jest zdrowsza?

Dodano: 
Kawa
Kawa Źródło:Shutterstock
Która kawa ma więcej wartości: mielona czy rozpuszczalna? Sprawdź, czym się różnią te napoje.

Kawa to napój, który dodaje energii i doskonale pobudza. U osób, które piją go rzadko, może podnosić ciśnienie krwi i usprawniać koncentrację. Ale kawę ceni się też za niezwykłe walory smakowe oraz za przyjemność płynącą z rytuału sięgania po małą czarną.

Kawa jednak kawie nierówna. Niektóre rodzaje kawy mogą podnosić poziom cholesterolu oraz szkodliwie działać na organizm. Z tego względu warto przyjrzeć się bliżej różnym rodzajom kawy i sprawdzić, po którą warto sięgać, by sobie nie zaszkodzić.

Rodzaje kawy

Przygotowując sobie filiżankę małej czarnej, możemy sięgnąć po kawę rozpuszczalną, mieloną (popularnie zwaną sypaną) oraz kawę z ekspresu. W sklepach znajdziemy również różnego rodzaju mieszanki do przygotowania cappuccino czy frappe oraz kaw typu 2w1 czy 3w1, ale mają one niewiele wspólnego z kawą.

Największą popularnością cieszą się kawy rozpuszczalna (która może mieć różną konsystencję, od proszku aż po granulki) oraz kawa mielona, popularnie zwana plujką od fusów, które stanowią jej cechę charakterystyczną.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna powstaje w inny sposób niż kawa mielona. Przygotowuje się ją z wypalanych ziaren kawy, które są poddawane filtracji, czyszczeniu, mieleniu, dlatego jest bardziej przetworzona niż kawa mielona.

Prawdziwi smakosze uważają, że nie jest ona prawdziwą kawą, ale napojem kawopodobnym, ponieważ często jest produkowana z ziaren gorszej jakości. Rzeczywiście, jest to część prawy, ziarna używane do produkcji kawy rozpuszczalnej, często są gorszej jakości.

Jednak, zgodnie z prawem, aby produkt był uznany za kawę rozpuszczalną, musi być czystą kawą, bez żadnej domieszki. Nie powinien być zanieczyszczony dodatkowymi substancjami, więc tego nie należy się obawiać. A czy kawa rozpuszczalna zawiera kofeinę? Tak, choć ma jej mniej niż kawa mielona oraz z ekspresu.

Kawy typu kilka w jednym

Warto też mieć na uwadze, że czysta kawa rozpuszczalna jest zdrowsza niż kawy w saszetkach, które często zawierają dodatkowo cukier oraz sproszkowane mleko. Są to napoje, w których składzie znajdziemy tłuszcze utwardzone, syrop utwardzony i różnego rodzaju stabilizatory. Ich częste spożywanie nie wpływa pozytywnie na kondycję zdrowotną.

Kawa mielona

Kawa mielona powstaje szybciej niż kawa rozpuszczalna, przez co jest poddawana zdecydowanie krótszej obróbce. Ziarna kawy są wypalane, a następnie mielone i w ten sposób otrzymujemy kawę sypaną. Można ją zaparzać na różne sposoby zarówno w ekspresie, jak i z wykorzystaniem papierowych filtrów czy wreszcie bezpośrednim zalaniem napoju wrzątkiem. Sposób przygotowania wpływa nie tylko na walory zdrowotne, ale i smakowe.

Jak przygotowywać?

Kawa mielona zaparzana wrzątkiem może być mocniejsza niż kawa filtrowana. Moc i smak kawy zależą też w dużym stopniu od jej rodzaju. Kawy ciemniejsze zalewane wrzątkiem mogą mieć bardziej cierpki smak niż te same produkty przygotowane z pomocą ekspresu lub papierowych filtrów.

Filtry, zarówno papierowe, jak i metalowe zamocowane w ekspresach, wiele zmieniają. Kawa mielona przygotowana w ekspresie zostaje mocniej przefiltrowana, dzięki czemu traci część szkodliwych substancji, m.in. diterpenów, które mogą podnosić poziom cholesterolu. Dłuższe parzenie pozwala również wydobyć z niej aromat, co zdecydowanie zwiększa walory smakowe oraz moc. Długo parzona kawa jest w stanie skutecznie nas pobudzić i dostarczyć nam energii na cały dzień.

Którą kawę pić?

Nie ma jednoznacznych wskazówek, które stwierdzą, że jedna kawa jest zdrowsza od drugiej. Sięgając po kawę, warto pamiętać, że różnią się one między sobą procesem przygotowywania, zawartością kofeiny raz jakością. Dobrze również zachować umiar – ani kawa rozpuszczalna, ani mielona nie zaszkodzą nam, jeśli będziemy pić je z umiarem.

Czytaj też:
Te napoje mogą podnosić cholesterol. Lepiej na nie uważać